Amit a tojás tárolásáról tudni érdemes – 6+1 tipp
Az utóbbi néhány hónapban igencsak megváltoztak a táplálkozási szokásaink. Van olyan étel, amit teljesen elhagytunk, és van, ami visszatért az életünkbe, és jócskán többet fogyasztunk belőle. Utóbbiak csapatát erősíti a tojás, amit kamra, spájz híján a hűtőben tárolunk.
Hogy mennyi ideig jó egy tojás „szavideje”, megnövelhetjük-e ezt néhány nappal, esetleg héttel, és hogy mi a legoptimálisabb számukra tárolás szempontjából? Íme, néhány apró trükk!
Megnövelhető a fogyaszthatósága?
Igen, amennyiben a csúcsával lefelé tároljuk, néhány nappal több ideig használhatjuk fel.
A legjobb a hűvösön!
A hűtőben tárolt tojásokat nem muszáj rögtön felhasználni! Nagyjából 28 napig még fogyasztásra alkalmasak, feltéve, ha a tárolási hőmérséklet 8 ⁰C körül van. Kamrában tárolva ez egy kicsit lerövidül, körülbelül 2 hétig használhatóak fel ilyenkor.
Mi van, ha megrepedt?
Ha a tojás héja megrepedt, érdemes azonnal, de legalábbis minél előbb felhasználni, hiszen a repedésen keresztül különböző baktériumok, gombák könnyedén bejuthatnak a nyers sárgához, fehérjéhez.
Azt tudtad, hogy fagyasztható?
Valóban, a nyers tojás, a héjéból „kicsomagolva” fagyasztható. Csak azt kell eldönteni, hogy a fehérjét és a sárgáját külön választva szeretnénk-e e hűvösre tenni. Körülbelül 2 hónapig bírják majd a „tojglik” fagyos állapotban.
Ha már keményre főzted!
A keményre főzött tojások is eltarthatóak, 2-3 napig még jól bírják a hűtőben.
Fehérje is, sárgája is
Ha sütés, főzés során csak a tojások fehérjére lenne szükséged, a sárga részt egy kisebb, tetővel zárható edénybe tedd, engedj rá egy kis vizet, és zárd le a dobozkát. A víz miatt nem szárad majd ki a sárga felszíne, két napig még felhasználható. A fehérjét szintén érdemes dobozba tenni, maximum 1-2 hétig áll el így.
Forrás: haushaltstipps.net