2024.06.07. 15:38:23 5863 204

Az ASMR-élmény, ami csökkenti a feszültséget
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Vannak olyan hangok, amelyek hatására mélyen ellazulsz? Megnyugtatnak a finoman suttogó, a könyvet lapozgató, a fadobozokat nyitogató hangok? Amennyiben a válaszod igenleges, bizonyára nem ismeretlenek számodra az interneten manapság igen nagy népszerűségnek örvendő ASMR-videók, melyekről sokan úgy vélik, hogy méltán megérdemlik a művészi besorolást.

Lány fülhallgatóval Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Lány fülhallgatóval Fotó:123rf.hu

Hangok és ingerek által előidézett hatás

Az ASMR, vagyis az autonóm szenzoros meridián válasz kapcsán már több kutatás is született, melyekből kiderült, hogy ezek az ingerek és hangok jelentős mértékben képesek csökkenteni a szorongás, a feszültség és a stressz szintjét. A dopamin felszabadulása kellemesen ellazít, és hangulatjavító hatással bír. Sokaknál magas boldogságérzetet, sőt: eufóriát is kiválthat. Ugyanakkor fájdalomcsillapító szerepet is játszhat, tudniillik a kiváltott relaxációs válasz segíti a fájdalomészlelés csökkentését. Bár nem helyettesíti a krónikus betegségek speciális kezeléseit, mindenképpen elmondható, hogy kiegészítő „kezelésként” optimális megoldást kínálhat.

Hogyan kapcsolódik egymáshoz az ASMR és a flow-élmény?

Az ASMR-tapasztalatok a Csíkszentmihályi Mihály nevétől immár elválaszthatatlan és gyakran emlegetett flow-élményt is előidézhetik. Ez egy olyan mentális állapot, amelyben – pl. egy általunk aktuálisan végzett tevékenységben való mély elmerülés, intenzív összpontosítás hatására – semmihez sem fogható, kitörő örömérzet lesz úrrá rajtunk. Ennek utóhatásai a megnövekedett termelékenységben és kreativitásban, a fokozottabb mentális teljesítményben egyaránt tetten érhetők.

Az ASMR többek tapasztalata szerint ideális megoldást kínál a mély alváshoz és a relaxációhoz. Hatására csökken a kortizolszint, lassul a pulzusszám és aktiválódik az agy pihenéshez, relaxációhoz kapcsolódó régiója. Ezek kombinációja pedig alvást elősegítő megoldássá növelik az ASMR-t.

John Cline pszichológus egy kollégája tanácsára nézett meg néhány ASMR-videót, melyről a Psychology Today felületén úgy számolt be, hogy a megszokott irányított meditációnak tűnő videók kiegészültek azzal a benyomással, hogy gondoskodnak a nézőről - amiről a pszichológus beszél az a „roleplay” (szerepjáték) és „personal attention”(személyes figyelem) ASMR-kategóriájához sorolható videóváltozatok. A szakember megjegyezte, hogy mivel már régóta dédelgetett bakancslistás munkatervként szerepelt a hangok pszichológiai hatásainak – úgy, mint a felkavaró vagy megnyugtató zene, az erőteljes és azonnali érzelmi hatásokat kiváltó hangjelenségek – kutatása, ezért belevágott az ASMR tanulmányozásába. Az audiovizuális ingerekre adott leggyakrabban emlegetett válasz, jellemzően a fej búbjában érzett bizsergés, mely a fejbőrtől indulva, a nyak hátsó és a gerinc felső részén át halad lefelé. Ez az érzékszervi jelenség sokak esetében alternatív megoldást kínálhat az álmatlanság kezelésében.

Művészetnek tekinthetők-e az ASMR videók?

De mi is tekinthető művészetnek? A válaszok között elhangozhatnak a következők: a valamit alkotni vágyó ember igénye; mindaz, amiről elmondható, hogy gyönyörködtet és szórakoztat; az önkifejezés és a kulturális értékek megőrzésének egyik kiemelkedő „eszköze” és terepe; a valóság különböző megvilágításokba helyezése. Egy szellemes megfogalmazás szerint (C. Benedetto): művészet mindaz, amit az emberek annak mondanak. A kutató Joanna Lapinska, aki saját bevallása szerint maga is szenvedélyes ASMR-videó néző, mindig is művészetnek tartotta az ASMR-t. Megokolása szerint ezeknek a videóknak többrétű kapcsolata is van a művészettel – lásd példaként a szerepjátékokat, vagy az, hogy a filmképeket egy speciálisan előkészített hangsáv kíséri. Sok ASMR-művész különleges háttérberendezéssel él, a tartalmak előállításához pedig nem kis képzelőerő, kreativitás, valamint színészi tehetség szükséges. Íme egy különleges ASMR-világ a Made In France megálmodójától: https://www.youtube.com/channel/UC4d18IlLmw0utmVxIjSadLQ

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...