2020.09.28. 17:14:36 9572 302

Az “egy mozdulat”-szabály tényleg működik?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kedves anekdotaként terjed a történet, miszerint „Nagyanyám azt mondta, egy mozdulat. Egy mozdulat, bevetni az ágyat, egy mozdulat kidobni a szemetet…” stb. Valóban ez lenne az otthon állandó rendjének kulcsa. De melyek azok a bizonyos „egy mozdulatok”, amikkel otthonodban mindig rend lehet?

Ágyazás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ágyazás

A kedves, szívhez szóló történetnek a tanulsága egyértelműen az, hogy szinte mindig rend lehet otthon, ha mindent azonnal, apránként elvégzel, nem gyűjtögeted a teendőket egy nagy rendrakásra vagy egy nagy takarításra. Ugyanakkor a nosztalgia romantikájával, a nagymama mindentudásával azt sugallja, hogy a nagymamának ez nem volt erőfeszítés. Ne csapjuk be magunkat, az elvégzett munka, idő és energia mindig, nem tudsz egy mozdulattal felmosni, de még beágyazni sem.

A tanulság mégis jogos: a sok apróság sokkal tartósabb rendhez vezet, mint a kivárt rendrakás, takarítás. Tanítsd erre a gyermeked, unokád is! Igaziból nem a takarítás maga az igazán utálatos és nehéz feladat, hanem rávenni magunkat, hogy nekiálljunk. Így hát a legegyszerűbb, ha egy-két dolgot tényleg gondolkodás nélkül, azonnal elvégzünk, ahogy szükség van rá.

Mégpedig ezeket:

Ne legyen mosatlan!

A mosogatóban gyűlő szennyesedény nem éppen hívogató és minél nagyobb a kupac, annál kevésbé van kedvünk nekiállni. Ha azonban azonnal elmossuk a tányérunkat vagy éppen rögtön a mosogatógépbe tesszük az edényt, a csészét, pár másodpercet használunk fel minden alkalommal és már megoldottunk egy problémát.

A munkalap és a polcok

A konyhai munkalapot főzés közben és után is pár másodperc alatt áttörölhetjük és tegyünk így a konyhai gépek áttörlésével is. Akár a reggeli kávé közben lehet ez egy rutin mozdulatsor, fel sem fog tűnni. Jutalomként pedig jó érzésünk lesz, hogy már a napunk első öt percében hasznossá tettük magunkat. A polcokon városi környezetben egy-két nap alatt megjelenik a por. Igyekezzünk kevés csecsebecsét tartogatni, ha nem vagyunk a portörlés szerelmesei, ám passzív pihenés, például tévézés közben, toljuk át őket egyik oldalról a másikra, és töröljük le a felületet, majd toljuk vissza az apróságokat a másik oldalra és töröljük át ezt a részt is. Lehet, hogy nem lesz tökéletes a végeredmény, de rengeteget számít és a nagytakarításig is mutatós marad a polc.

Számolj le a ruhamumussal!

A mosógépből a szárítógépbe pakolást, vagy szárítóra teregetést nem lehet ugyan megúszni, de ha megszáradtak a ruhák, egyből hajtogatva szedjük ki vagy le őket. Ha extra praktikusak akarunk lenni, akkor a családtagjaink ruháit mindjárt külön kupacokba rakjuk és szét is válogathatjuk pakolás helye szerint. Például előbb a nadrágokat, majd rá a fölsőket tesszük összehajtva. Ezzel egy ütemben elvégeztünk mindjárt két feladatot és megkönnyítettünk egy harmadikat; az elpakolást. Ebből a fázisból viszont már tényleg csak egy perc mindent a helyére tenni.

Leveleket a helyükre!

Mikor a postaládából kiemeled, már egyből mehet is a reklám a szelektív kukába, a csekkek a befizetendőkhöz, az intézendőt pedig fussuk át és ha lehet, intézzük is el. Manapság már online is lehet majdnem mindent, így pár kattintással még egy teendőtől megszabadulhatunk.

Rend a fürdőben

A fürdőszobai terméket azonnal tegyük a helyükre amikor használtuk. Ne hagyjuk a csap szélén nyitva a sminklemosót, mikor tettünk belőle a vattára, hanem rögtön dugjuk is vissza a helyére. Amikor látjuk, hogy kezd egy kis kosz vagy vízkő megjelenni, fogmosás közben nyugodtan töröljük át fertőtlenítő nedves törlőkendővel a mosdó környékét, és a mellékhelyiségben is érdemes így tennünk.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...