2015.01.28. 11:31:06 27593 45

Az észak olívaolaja: az aranyló repceolaj
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A gyönyörű sárga mezők itthon arról árulkodnak, hogy a repce nem is annyira északi, és ha az eredetét kutatjuk, rájövünk, hogy az Indus völgyéből származó növény inkább mondható mediterránnak. Mégis gyakran hívják az észak olívaolajának, mivel például a skandináv országokban más növény, amelyből ilyen egészséges olajat lehet kinyerni, nem nagyon él meg.

Repceolaj - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Repceolaj

A repceolaj egyébként sokáig nem tartozott az egészséges olajok közé, mivel zsírsav összetétele (az erukasav miatt) kedvezőtlenül hatott a koleszterinszintre. Kanadai kutatóknak hála, mára olyan fajtákat tenyésztettek ki, amelyeket biztonsággal fogyaszthatunk, sőt szerfelett egészségesek is. A nemesített repce eurkasav szintje minimális, ám egyéb zsírsavakban gazdag összetétele miatt előnyös a használata. Nem hiába emelték az északiak az olívaolajjal egy szintre.

Aranyló egészség, a repceolaj

A nemesített növény magjából zöldes-sárgás illetve arany színű folyadékot nyernek ki, amelyből egy korszerű gyártási technológiának köszönhetően semleges ízű és illatú olaj készül.

A repceolajban telített és telítetlen zsírsavak is megtalálhatóak. Kb. 56%-a olajsav, 26%-a linolsav (omega-6 néven ismert) és 10%-a linolénsav (omega-3 néven hallhattál róla). Kiváló zsírsav összetételének köszönhetően hozzájárul a koleszterinszint egyensúlyához, csökkentheti az LDL- valamint az összkoleszterinszintet is. A koleszterinről bővebben itt olvashatsz.

Repceolaj cukorbetegeknek

Cukorbetegeknek is szokták javasolni a repceolaj fogyasztását, mivel fogyasztásával csökkenthető vagy egyensúlyban tartható a vércukorszint is. Kanadai kutatók vizsgálata szerint a 2-es típusú diabéteszben szenvedők részére a repceolaj a legideálisabb választás egy alacsony glikémiás indexű diétával kombinálva. Ajánlott számukra a repceolajas kenyér fogyasztása, így akár napi szinten is bevihetik a szervezetükbe az értékes zsiradékot. (A repceolajas kenyér receptjét cikkünk végén olvashatod.)

A, E- és K-vitamin bajnok

A repceolajban megtalálható a béta-karotin, ami az A-vitamin előanyaga. Az A-vitamin felel a fényérzékelésért, a hámszövetek állapotáért és az immunfolyamatok helyes működésében is szerepet játszik. A repceolajban - mint a legtöbb olajfajtában - ezenkívül E-vitamin is található.

Az E-vitamin hozzájárul az A-vitamin felszívódásához, valamint véd a szabadgyököktől, hasznos a szívnek és az agynak is. Hiánya esetén a férfiaknál akár terméketlenség is felléphet, a nőknek pedig fontos a magzat növekedése szempontjából.

A K-vitamin a máj méregtelenítését és a véralvadást is elősegíti, sőt a legújabb kutatások már arra utalnak, hogy a csont felépítésekor is szüksége van szervezetnek rá. A repcén kívül zöld leveles növényekben, a tejtermékekben és a májban található meg.

Sokoldalú felhasználás

Mivel a finomított repceolaj nem érzékeny a hőre, ezért bátran használhatjuk sütéshez, főzéshez is. A hidegen sajtolt változatot, illetve a szűz megjelöléssel ellátott repceolajat saláták készítéséhez és ízesítéshez javasoljuk.

Tudtad azt, hogy a repceolaj egyik legfőbb felhasználási területe mégsem a konyha? A biodízel üzemanyagok egyik legfontosabb alapanyaga is a kis sárga növény.

Repceolajas kenyér recept

Hozzávalók

  • 2 ek aktív száraz élesztő
  • 1 ek méz
  • 3 és 1/4 csésze meleg víz
  • 1 ek tengeri só
  • 1 csésze búzasikér
  • 7 csésze teljes kiőrlésű liszt
  • 1/2 csésze nyers nádcukor vagy ennek megfelelő édesítőszer
  • 1/4 csésze repce olaj

Elkészítés

Először is az élesztőt és a mézet oldjuk fel a meleg vízben. Egy nagyobb tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat. Miután az élesztő felfutott, adjuk hozzá a lisztes keverékhez a repceolajjal együtt. Ezután gyúrd össze a tésztát. Kb. 10 perc alatt simára lehet dolgozni. Oszd 3 részre, és már ekkor elhelyezheted a formában. Terítsd le konyharuhával, és miután megkelt süsd 230 fokra előmelegített sütőben 35 percig. Akár le is lehet fagyasztani.

Forrás: weborvos.hu, wikipedia.hu, recept: newstart.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Melegítő tavaszi édesburgonya-krémleves gyömbérrel és kókusztejjel

A tavasz kiszámíthatatlan — egyik nap virágillatú napsütés, másnap ködös, szeles hűvösség. Az ilyen időszakokban a lelkünk és a testünk is egy kis extra melegségre vágyik. Habár a téli nehéz ételek ideje már elmúlt, mégis jól esik valami melengető, mégis könnyed fogás. Ez a selymes édesburgonya-krémleves épp ezt nyújtja: melegséget, táplálást és egy kis egzotikus csavart is a gyömbér és kókusztej jóvoltából.

Egy csepp esély – 50 éves a magyarországi újszülöttkori szűrés

Minden ezredik újszülöttet érinthet valamilyen ritka betegség, és ezek között csaknem 30 olyan van, amelynek korai felismerésére Magyarországon már 1975 óta működik országos szűrőprogram. Az elmúlt fél évszázadban a szűrőközpontokban – 2007 óta Budapesten a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján és a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján – több mint 5,6 millió újszülött vérmintáját elemezték, és 3289 olyan gyermeket szűrtek ki, akiknél már az előtt megkezdhették a kezelést, hogy a betegség tünetet okozott volna.

Tavaszi szépségrutin hűvösebb napokra – így ápold bőröd májusban is

Májusi virágzás ide vagy oda, a tavasz nem mindig szól napsütésről és langyos szellőről. A hűvösebb, szelesebb napokon a bőrünk könnyen kiszáradhat, érzékennyé válhat, vagy épp zsírosodni kezdhet a fűtött terek, szél és hőmérséklet-ingadozás miatt. Épp ezért a tavaszi szépségrutin sem lehet egy az egyben a nyári előfutára – finomhangolásra van szükség.