2016.07.08. 10:57:26 14948 263

Az illatos és ízes levendula lekvár formájában is hódít
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Leginkább a molyok elleni áldásos hatását ismerjük, úgyhogy majdnem mindannyian igyekszünk becsempészni egy-egy kis adagot szekrényünkbe, főleg a kényes ruhadarabok közé. De szemet gyönyörködtető egy-egy pompázó levendulamező is, az illatáról már ne is beszéljünk.

Levendulás lekvárok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Levendulás lekvárok

De ideje lenne, ha a befőttes üvegekbe is rejthetnénk ebből az illatos csodából. Most, hogy nyakunkon a befőzési szezon, bolondítsuk meg a hagyományos nyári ízeket egy kis levendulával.

Levendulás sárgabaracklekvár

Amire szükséged lesz:

-1 kg sárgabarack

-2 evőkanál szárított levendula

-1-2 citrom leve

-fél kg zselésítőcukor (2:1)

Így készítheted el:

Mosd meg a barackokat, távolítsd el a magjukat és vágd őket négyfelé. Add hozzá a citromok levét, a cukrot és hagyd állni egy éjszakán át. Másnap pürésítsd a gyümölcsöt és tedd hozzá az apróra vágott levendulát. Az egészet forrald fel és nagyjából 4 percig hagyd gyöngyözni. Ha kész, töltsd tiszta, forró vízzel kiöblített üvegekbe.

Sárgabarack helyett a nektarin vagy az őszibarack is bevethető.

Levendulás eperlekvár

-1 kg eper

-2 evőkanál szárított levendula

-fél kg zselésítőcukor (2:1)

-1 vagy 2 citrom leve

Mosd és tisztítsd meg az epreket. Attól függően, hogy teljesen „sima”, vagy egy kicsit darabos lekvárt szeretnél, vágd kisebb darabokra, vagy pürésítsd. Add a gyümölcshöz az apróra vágott levendulát, a cukrot és forrald össze. Ha forr, onnantól kezdve még 4 percig hagyd gyöngyözni. Kis időre takard le az egészet egy konyharuhával.

Végül add hozzá a citromlevet, keverj az egészen egyet és töltsd a forró lekvárt tiszta, forró vízzel kimosott üvegekbe.

Zárd le az üvegeket, majd 5 percre állítsd őket fejtetőre, majd vissza.

Levendulából finom szörp is készülhet>>

Forrás: gartentipps.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Toszkán hangulat a tányéron – Pappa al pomodoro, az olasz parasztkonyha gyöngyszeme

Kevés nemzet tud olyan szenvedéllyel főzni, mint az olaszok – és talán még kevesebb képes ennyire egyszerű alapanyagokból valódi gasztronómiai élményt varázsolni. A pappa al pomodoro, vagyis a paradicsomos kenyérleves tipikus toszkán fogás, melyet generációk óta készítenek a régióban, főként a nyári hónapokban, amikor a paradicsom a legédesebb és a legzamatosabb.

Így eddzük az akaraterőnket

Az emberek egyik legbecsesebb tulajdonságai közé sorolható akaraterő azzal vértezi fel „birtoklóját”, hogy tudatosan, elszántan érvényesíteni tudja mindazt, amit célul tűzött ki maga elé. Szívósság ez, csodálatra méltó eltökéltség, ami különösen a megpróbáltatásokkal bőségesen telezsúfolt időkben teszi követendővé azokat, akik ebben jeleskednek. Gyakorlása nem más, mint az önfegyelem, az önuralom erkölcsi magasságokba emelése, kiegészülve az önismeret tántoríthatatlanságával.

Tudjuk, mégsem tesszük? Egészségre törekvés kis lépésekben

A Leideni Egyetem kutatói szerint manapság igencsak erőteljes akadályokba ütközik mindenki, aki egészségesebben akar élni. Marieke Adriaanse, a Leideni Egyetem Orvosi Központjának professzora, mindezt azzal egészíti ki, hogy a tudományos előrevetítések szerint 2060-ra szükségessé válik, hogy minden harmadik ember az egészségügyben helyezkedjen el. Éppen ezért már ma arra kell törekednünk, hogy a megelőzést helyezzük előtérbe, ha az egészséges életmód mellett döntünk.