2024.03.04. 12:36:56 6238 257

Az izmok másnapossága, az izomláz – Tehetünk ellene?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Azoknak, akik rendszeresen sportolnak (de azoknak is, akik rendszertelenül), ismerős lehet az izomláz cseppet sem kellemes érzése. Amikor még a mozdulat gondolata is, fáj, és bármerre moccanunk, emeljük a kezünket, lábunkat, forgatjuk a törzsünket, fejünket, felszisszenve jelezzük a külvilág felé: nekünk bizony izomlázunk van.

Sport - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sport

Az izmok fájdalmas állapotával kapcsolatban érdemes tudni, hogy megelőzhető, de legalábbis csökkenthető, illetve emiatt edzést elhalasztani nem érdemes. Sőt!

Mit tegyünk, hogy elkerüljük az izomlázat

  • Nem mindegy, mit eszel! Bizony, az izomláz elkerüléséhez nagyon is fontos a kiegyensúlyozott étkezés. És sajnos nem a pizza lesz a segítségedre abban, hogy elkerüld ezt a cseppet sem kellemes állapotot. A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásról se feledkezz meg!

  • Legyen eleje és legyen vége is az edzésnek! Mielőtt nekikezdesz a valódi edzésnek, mindenféleképpen melegíts be alaposan, minden tagodat átmozgatva! Edzés után pedig ne feledkezz meg a levezetésről, nyújtásról sem!

  • Egy laza masszázs is belefér, ugye? Tanuld meg azokat a módszereket, amelyekkel az edzésben megfáradt izmaidat átdolgozhatod, hogy ezzel is csökkenthesd az izomláz mértékét.

  • Vizet neki! Egy edzés utáni, kellemes, meleg vagy langyos vízben történő zuhanyzással szintén sokat segíthetsz az izomláz elkerülésében, csökkentésében!

  • Lazíts! Nem csak a lelkednek esik néha jól a szaunázás, de a tested, főként az izmaid is hálásak lesznek érte!

  • Nagyon fontos! Ha megvagy a bemelegítéssel, az edzés is legyen fokozatos! Mindig a haladj a könnyebb, kevésbé megterhelő gyakorlatoktól az egyre nehezebbek felé!

Hogyan edzünk „izomlázasan”?

Válasszunk olyan mozgásfajtát, ami illik a „lázas” állapotunkhoz.

  • Csobbanj! Az úszás átmozgatja megfáradt tagjaid, emellett tehermentesíti, miközben keményen edzi is azokat.

  • Csak lassan!Egy laza futás, vagy egy tempós séta sokszor éppen olyan hatásos lehet, mint egy erőteljesebb edzés. Ha úgy érzed, most nem megy több, ne erőltesd a keményebb mozgást!

  • Mindig IS fontos! A megfelelő folyadékfogyasztás edzés alatt IS rendkívül fontos!

  • Éljen a kardió! Pláne, ha izomláz gyötör!

Forrás: haushaltstipps.net

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...