2022.05.31. 09:15:00 7064 237

Az önrendelkezés új szintje: Így lehetsz tudatos alvás közben!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mindannyian tudjuk, hogy az alvás irtózatosan fontos dolog: a kognitív, fizikai és érzelmi előnyei vitathatatlanok. Az éjszakai alvás során körülbelül másfél órával az alvási ciklus a REM szakaszba lép, amikor az elménk rendkívül éber. Habár ez a mentális tevékenység kimerítőnek hangzik, valójában elengedhetetlen folyamat, hovatovább az álmodásnak van egy másik, még kiaknázatlan oldala is: a saját tudatalattink irányításának lehetősége.

Alvás és ébredés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Alvás és ébredés

Tanulmányokkal igazolják, hogy a REM-alvástól megfosztottak fokozott elhízástól, memória problémáktól és gyulladástól szenvednek. Annak elemzése, hogy miért nem álmodunk és mit jelentenek az álmok, hasznos tudással ruháznak fel minket az ébrenlét állapotában, de előttünk áll az a lehetőség is, hogy elkezdjük irányítani álmainkat. Például konkrét beszélgetések lefolytatása, vagy a rémálmoktól való eltávolodás. De, hogyan érhetjük el pszichénket a tudatos álmodáson keresztül?

Mi az a tudatos álmodás?

A tudatos álom egy olyan álom, amelyben az álmodó tudatában van annak, hogy álmodik, és gyakran még manipulálni vagy irányítani is tudja az álmában bekövetkező folyamatokat.
Az elképzelések szerint tudatalatti világunkban olyan mértékű önrendelkezésünk van, aminek segítségével teljesen megváltoztathatjuk az adott narratívát: teljesen más helyszínnel, új karakterekkel és új témával is folytathatjuk az alvást.

Minden nap számtalan ingerrel találkozunk, és a tudatos álmodás segíthet ezeket a mélyen gyökerező élményeket feldolgozni: legmeghatározóbb emlékeinket, legmélyebb érzelmeinket és kreatív töprengéseinket is. Így paradox módon az álomvilághoz való hozzáférés valóban az őszinte valóságunkat segít feltérképezni. Egy normál álom során úgy vagyunk jelen a belső világunkba, mintha egy érzelmi hullámvasútra ülnénk fel. Ez hol szórakoztató, hol ijesztő.

A tudatos álmodás kifejezetten az álom stílusára vonatkozik, nem pedig egy alvási élményre. Azaz arra szolgál, hogy elmélyítsük kapcsolatunkat önmagunkkal – és esetleg saját pszichés képességeinknek. Mivel tudatában vagyunk, hogy alszunk és eközben álmodunk az álom túl valóságosnak és élénknek is tűnhet, ami végül a tudatos álom összeomlásához vezethet.

Hogyan lehet megtapasztalni a tudatos álmodás élményét?

Első lépésként nyissuk meg elménket és fordítsuk a gondolatainkra a figyelmedet. A fizikai környezet és saját testünk minden apró részének tudatosítása is eredményes módszer lehet. Az érzékek aktiválása (nyugtató teák és illóolajok) már önmagában is nagyban elősegítheti a tudatos álmodást. Célszerű egy álomnaplót is vezetnünk a gyakorlat beindításához.

A leghíresebb tudatos álmodással kapcsolatos technika azonban az úgynevezett valóságteszt, amelyet az Eredet című filmből már ismerhetünk. A valóságteszt során a nap folyamán olyan jelenségeket kell keresni, amelyek megkérdőjelezik jelenlegi valóságunkat, és ezeket kell megpróbálni átvinni a tudatos álmokba, hogy jelezhessék, ha valóban álmodsz.

Biztonságosak-e a tudatos álmok?

A kutatók szerint nemcsak, hogy biztonságosak, de jótékony hatással is lehetnek a kreativitásra és az egészségre. Ha egyszer megtapasztaljuk ezt a határtalan belső világot, ahol bármi lehetséges, sokkal valószínűbb, hogy a való életben is növekedni fog a magabiztosságunk, a kreativitásunk és az érzékelésünk. A tanulmányok szerint az álombeli önrendelkezés egészségügyi előnyei közé tartozik a szorongás és a poszttraumás stressz-zavar enyhítése.

A kísérletező kedvű személyeknek annyit azért tanácsolnak, hogy folyamatosan ellenőrizzék önmagukat a folyamat során átélt érzéseik tükrében.
Azoknak azonban, akik depresszióban szenvednek, érdemes távol maradniuk a tudatos álmodástól, mivel a nagyfokú érzelmi intenzitás még rosszabb közérzethez vezethet.

Forrás: www.allure.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...