Az ősz ízei üvegbe zárva – Így készül az almás-tökös chutney
Hagyományosan inkább gyümölcsből készül, de nem kell meglepődnünk a chutney, vagy csátni fűszeres, zöldséges verzióján sem. És ha már ősz, mi sem természetesebb, hogy ennek az évszaknak a sztárjaiból, vagyis almából és tökből is készíthetünk ilyen ínyencséget.
A következő hozzávalókra lesz szükséged ehhez a csodához:
1 db hokkaido tök (kb. 80 dkg-s legyen)
1 db (kb.15 dkg) savanykásabb alma
10 dkg hagyma
20 dkg cukor
4 dkg friss gyömbér
3 db chilipaprika
1 dl almaecet
2 dl almalé
só
A hagymát kockázd fel, a gyömbért pucold meg és szeld apróra, a chilit hosszában szeld fel, magozd ki, majd szeld csíkokra. A tököt magozd ki, majd héjával együtt (de ha Te anélkül szeretnéd, akkor úgy) reszeld le. Az almát szintén héjastul lereszelheted. Az almát, hagymát, gyömbért, chilit, tököt, cukrot, 1 teáskanál sót, almalét és –ecetet tedd egy edénybe, keverd össze, majd folyamatos kevergetés mellett forrald össze. 30-40 percig, lassú tűzön főzd tovább. Közben végezz próbát: ha az edény falán nyomot hagy a tökös keverék, akkor elkészült. Ha megvan, csavaros tetejű üvegekbe töltsd, majd a tető rácsavarása után 5 percig tarts fejjel lefelé állítva. Ezután hagyd teljesen kihűlni. Sötét, hűvös helyen nagyjából fél évig áll el.
Forrás: essen-und-trinken.de