Babos csodák - a legjobb (vega) receptek babból, babbal
A babot millió féle módon el lehet készíteni, nem is csoda, hogy szinte minden nemzetnek megvan a maga tipikus babos étele. Laktató, tápláló, finom és ráadásul több típus közül válogathatunk. Arról nem is beszélve, hogy abszolút megfizethető. Vagány babos recepteket hoztunk.
Fehérbabos fűszeres casserole
Amire szükséged lesz hozzá:
- 4 közepes burgonya
- 1 üveg marinara-szósz
- 20 dkg marinált articsóka
- 1 fehérbab konzerv
- 7 dkg fekete olíva (mag nélkül)
- 20 dkg mozzarella
- 1 evőkanál szobahőmérsékletű vaj
- só, bors, rozmaring, snidling
Főzd meg, majd, ha kihűlt hámozd meg a burgonyákat. Ezt követően karikázd fel, a vajat pedig forrósítsd fel. Az olvadt vajba dobd bele a többi hozzávalót, kivéve a sajtot, fűszerezd meg, majd, ha jól összeforgattad és kicsit hagytad megpirulni, öntsd át egy kivajazott jénaiba. Ekkor szeleteld fel a mozzarellát, helyezd a zöldségkeverék tetejére és együtt süsd negyedórán át. Tejföllel nyakon öntve, snidlinggel megszórva lesz az igazi.
Forrás: Dívány Cassarole fehér babbal
Fehérbabos csirkeleves
Hozzávalók:
- 30 dkg csirkehús (ez akár farhát vagy szárny is lehet, de akár mell, amit szeretünk)
- 7 dl alaplé (készülhet kockából is, de ízletesebb a hagyományos)
- 20 dkg fehérbab
- 1 dl tejszín
- 1 teáskanál liszt
- 15 dkg aszalt paradicsom
- só, bors, bazsalikom, petrezselyem
A tökéletes tálaláshoz:
- 1 nagy evőkanál mascarpone
- reszelt citromhéj
Tegyük fel a csirkehúst az alaplében lassú lángon főni, majd nagyjából fél óra múlva adjuk hozzá a babot is. Keverjük el a tejszínt a liszttel és adjuk a leveskéhez. Ha szükséges, fűszerezzük. Mikor a hús átfőtt, forrón tálaljuk, szedjünk egy nagy kanál mascarponét a közepébe és szórjuk meg zöldfűszerekkel, reszelt citromhéjjal!
Forrás: DÍvány Fehérbabos csirkeleves
**Görög sültbab
Ezeket készítsd elő:
- 40 dkg fehérbab (konzervből)
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 4 gerezd fokhagyma, összezúzva
- 2 evőkanál olaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 3 evőkanál ketchup
- 0,5 dl paradicsomlé
- 1 teáskanál barna cukor
- 15 dkg feta sajt
- só, bors, fahéj és oregánó
Tálaláshoz:
- friss bagett és tzatziki, esetleg sajtok, olajbogyó
Pucold meg a hagymát, kockázd fel és egy kevés olajon pirítsd üvegesre, mintha pörköltet készítenél. Add hozzá a többi hozzávalót is a feta kivételével. Fűszerezd meg alaposan, lazítsd fel egy deci vízzel, majd forrald össze. Ha szükséges, egy kicsi vizet még adhatsz hozzá. Ha alaposan összeért az étel a serpenyőben, tálaljuk és szórjuk meg az összetördelt feta sajttal, petrezselyemmel. Kínáljunk mellé friss bagettet fűszeres vajjal, tzatzikit, olajbogyót.
Forrás: Dívány Sült bab Jó étvágyat!