Bodza történelem – recepttel!
Lapos, tányéros virága és lédús, egészen sötét lila színben pompázó bogyói elegáns szépséget, biztosítanak a bodzának. Már az ókor óta tisztelt és szeretett növény, a rómaiaktól a britekig számos nemzetben teremtett hagyományt, szokást, hitet.
Az ókori rómaiak, nem titok: adtak a szépségre, így hát a bodza nagy segítség volt nekik. Őszülő hajuknak bodzabogyók levével adtak ismét pompás, hollófekete színt.
Természetesen nem csak kívülről, de belülről alkalmazva is hamar felfedezték a növény áldásos hatásait, amit egyrészről annak tudtak be, hogy megvédi az embert a rontó szellemektől. Másrészről azonban főzetekkel, fürdőkkel, inhalálással gyógyították magukat. Nem csak a termést és virágot, hanem az ágakat, kérget is felhasználták a tinktúráikhoz. Később a tudomány is alátámasztotta a tapasztaltakat: a bodza hatóanyagai gyulladáscsökkentő és vizelethajtó szerként is gyógyítanak, de akár köptetőnek is alkalmasak. Így sokrétű használata okkal terjedt ki a tüdőgyulladástól, bőrproblémákon át az emésztéssel kapcsolatos problémák kezelésééig igen sok betegségre. A dánoknál is igen nagy népszerűségnek örvendett, egyenesen a természet istennőjeként tisztelték. Hitték, hogy a bodzafa ágai között tündérek táncolnak, a fa pedig védelmet nyújt a gondozóinak.
A Biblia odavágott a jó marketingnek
A bodza kétszer is szerepel a kereszténység legfontosabb írásában, ám mindkét alkalommal inkább rontja, sem mint dicséri a jótékony hatású kis bokrot. Jézus keresztfája bodzafából készült – ami némiképp ellentmond a bodza bokros, alacsony, apró ágakból álló termetének -, illetve Júdás is bodzafán lelte halálát.
A tudomány viszont a bodza mellett áll…
Megkérdőjelezhetetlenül kimutatták ugyanis kiemelten magas C-vitamin tartalma mellett jótékony B6, B12, E, A, D vitamin tartalmát is. Ezek mind olyan összetevők, amik egészségünket és szépségünket egyaránt erősen támogatják. Ásványianyag tartalma is jelentős, e kettő együtt állása pedig alkalmassá teszi a gasztronómián kívül a kozmetikai alkalmazásra is. Bodzaszedésnél azonban mindig légy körültekintő! Bodzabogyót éretlen állapotban sose fogyassz, mert a világos bogyók még mérgező cianidot tartalmaznak!
Bodza limonádé, az igazi recept
Édesanyáink nyári kedvessége volt az ötliteres „uborkásüvegben” citromkarikák társaságában cukorsziruppal áztatott bodza limonádé. Elkészítése nem igényel nagy tudományt. Cukorszirupot készítünk kb. 4 liter víz és egy kiló cukor elegyéből, összefőzve, majd legalább langyosra kihűtve. A megmosott virágokat (kb. 20 virágernyő) nyakon öntjük a langyos cukorsziruppal, adunk hozzá nagyjából 3,5 gramm citromsavval és egy felkarikázott citromot. 4 napig hűvös helyen pihentetjük, majd leszűrjük, és kész az üdítőnk! Pillanatok alatt elfogy, de addig is, hűtőben tároljuk!
Csak autómentes környezetből gyűjtsünk be bodzát!