Bodzalekvár az érett, fekete bogyókból
A bodzavirág szezonja már lejárt és rohamtempóval fogynak a szörpök is. Emiatt viszont nem kell még lemondanunk a mennyei bodza ízről és a sok hasznos összetevőről, amit tartalmaz, hiszen a bogyók még most érnek be. Készülhet hát a finom bodzalekvár!
A bodzadzsem elkészítése nem ördöngösség, ráadásul nagyon finom is, mégis méltatlanul hátul álldogál a lekvár-népszerűségi listán. Illetve álldogálna, ha lenne ilyen lista. Míg a bodzaszörphöz nagyjából mindenkinek kötődik valamilyen gyerekkori élménye, bodzalekvárt már jóval kevesebben kóstoltak és még annál is csekélyebb azok száma, akik készítettek. Álljunk hát neki a lekvárfőzésnek – ezúttal bodzabogyóból!
Mindenféleképpen ügyelnünk kell a felhasznált termés tisztaságára, tehát csak olyan helyről szerezzünk be bodzabogyót, ahol szmog és más szennyeződés semmi esetre sem lepheti be. A por és a természet egyéb koszai természetesen nem számítanak, hiszen azokat egy öblítéssel eltávolíthatjuk. Ha nem tudunk ilyen helyet, keressünk termelőt, érdemes. Csak egészséges bogyókat használjunk a befőzéskor és igyekezzünk frissen nekilátni a munkának, mert ha elindul az erjedés, az a kész lekvár eltarthatósági idejére is hatással van.A friss bodzából készült lekvár azonban még jövő tavasszal is nyugodtan kiszolgálja a családot. Na persze csak akkor, ha elegendő mennyiséget készítünk.
Amire a befőzéshez szükséged lesz:
- 4 kg bodzabogyóra
- fél kg kristálycukorra
- 3 csomag dzsemfixre
- 1,5 liter vízre
- egy nagy tálra
- egy villára
- botmixerre
- lábasra
- lapos széles fakanálra,
teaszűrőre -és persze befőttesüvegekre is.
Extra tipp: A befőzés során használj tiszta rongyokat konyharuha helyett, mert a bodza leve erősen fog, nem jön ki mosáskor. A ruházatod is ennek megfelelő legyen. A szemezéshez vékony gumikesztyű is hasznodra lehet, így nem színeződnek el a körmeid és az ujjaid.
Első lépésként szemezd le a bodzát, akár villával, akár kézzel. Ezt követően alaposan öblítsd át többször, majd, ha lecsöpögött, magas falú tálban botmixerrel dolgozd át. Helyezd a pépet a lábasba, öntsd hozzá a másfél liter vizet, majd így együtt tedd fel főni. Forrástól számítva egy órán át főzd takaréklángon, időnként átmozgatva. Ezt követően passzírozd át a teaszűrőn és fennakadt magokat dobd ki. Az így kapott sűrű bodzalevet ismét tedd tűzre, ezúttal a fél kilogramm cukor és a három tasak dzsemfix hozzáadásával.
Lassan, folyamatos kevergetés mellett főzd, amíg besűrűsödik. Ekkor töltsd ki a sterilizált üvegekbe, tekerd rá a befőttesüveg tetejét és állítsd fejre pár percre. Ez alatt készítsd elő a szárazdunsztot, ahol hagyhatod teljesen kihűlni. Hűvös helyen akár évekig elállna, de legtöbbször inkább elfogy.
Mivel fogyaszd a bodzadzsemet?
Ahogy a többi dzsem, ez is remekül passzol a palacsintához, gofrihoz és a vajas kalácshoz is, de vadhúsok mellé is kifejezetten ízletes. A dzsem hidegen tartja meg zselés állagát, így a palacsintára, gofri tésztára annak kihűlése után érdemes rátenni. Natúr vagy görög joghurthoz keverve egészséges bodzajoghurtot kapunk, ami nagyon finom, egészséges uzsonna a gyerekeknek, unokáknak vagy akár magunknak is.
Kellemes befőzést és jó étvágyat!