2020.11.23. 18:00:26 18984 381

Bögrés bejgli recept - finom és nem reped ki!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A bejgli generációkra visszanyúló gondjai: nem tökéletes a töltelék – tészta arány, arról nem is beszélve, hogy a tészta a sütés végére megreped. Számoljunk le a problémákkal. Bögrés bejgli recept, repedés kockázata nélkül.

Bejgli - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bejgli

Bögrés bejgli

2,5 decis bögrével, az alábbi mennyiségeket használva 6 rúd bejglit készíthetünk.

A tésztához kelleni fog:

  • 7,5 bögre liszt
  • 1 bögre porcukor
  • fél kocka élesztő
  • 25 dkg puha vaj
  • 4 csapott evőkanál zsír
  • 2 tojássárgája
  • 1 kávéskanál só
  • fél bögre habtejszín
  • 2/3 bögre hideg víz

Diós és mákos töltelékhez:

  • 4 bögre darált dió vagy 3 bögre mák
  • 1,5 bögre kristálycukor
  • ½ bögre zsemlemorzsa
  • 1 bögre víz
  • reszelt citromhéj, mazsola, fahéj, meggy, ízlés szerint

Mivel a tölteléket hidegen rakjuk majd a tésztába, ezért elsőként ezt érdemes elkészítenünk. A diót, mákot ledaráljuk egy fél bögrényi kristálycukorral. Kis fazékban forralni kezdjük a vizet, amíg felforr a diót, zsemlemorzsát összekeverjük. A forrásban lévő vízhez adjuk a maradék egy bögre cukrot, majd, ha sziruppá főtt, hozzákeverjük a diós, morzsás keveréket is. Hűtőben kihűtjük. A mákos is pontosan így készül, csak dió helyett cukorral darált mákot használva.

Morzsoljuk össze a liszttel és a porcukorral az élesztőt, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót is. Gyúrjuk át alaposan. Úgy lesz megfelelő a tésztánk állaga, ha a zsír és a vaj is puha volt, tehát nem volt behűtve. Fél órán át pihentetjük a hűtőben, majd elosztjuk hat egyforma méretű gombócra és ismét hűtőben pihentetjük. A tésztagombóc és a hozzá használt töltelék súlya mindig pontosan egyezzen meg. Liszt használata nélkül nyújtsuk a tésztát 20*25 cm-es téglalap formára, majd simítsunk el rajta a súlyának megfelelő mennyiségű tölteléket, a széleken fél centi tésztát üresen hagyva. Hajtsuk be ezt a fél centit, majd hosszabb oldala mentén tekerjük fel a tésztát.

Sütőpapírral bélelt tepsin, pihenjen 2-3 órát hidegben tojássárgával megkenve, majd fehérjével is kenjük meg és maradjon hűvösön még 3 órát. Ezt követően 180 fokra előmelegített sütőben alul-felül sütő programon süssük bő fél órán át, villával kicsit megszurkálva. Gyönyörű márványos tetejű bejglit kapunk.

Jó étvágyat!

rupanerkonyha.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Miért kimagasló a finn oktatás?

A finn példa című könyv szerzője Dr. Pasi Sahlberg oktató, tudós és a Harvard Egyetem neveléstudományi vendégprofesszora azzal a kérdéssel indítja könyvét, hogy: „Mit tanulhat a világ a finnországi oktatási rendszer reformjából?” A bevezető részben pedig nem kevesebbről esik szó, mint arról, hogy a jelen iskolái nem biztos, hogy kellőképpen fel tudják készíteni a diákokat a jövőbeli kihívásokra. Éppen ezért érthető, hogy a színvonalas, hatékonyabb, méltányosabb tanulás és tanítás iránti igény univerzálisnak bizonyul. A leginkább erkölcsi alapokra építkező finn oktatási álom az egyenlő feltételek biztosításában ölt testet. Miért érdemes még a figyelmünkre a finn példa?

Toszkán hangulat a tányéron – Pappa al pomodoro, az olasz parasztkonyha gyöngyszeme

Kevés nemzet tud olyan szenvedéllyel főzni, mint az olaszok – és talán még kevesebb képes ennyire egyszerű alapanyagokból valódi gasztronómiai élményt varázsolni. A pappa al pomodoro, vagyis a paradicsomos kenyérleves tipikus toszkán fogás, melyet generációk óta készítenek a régióban, főként a nyári hónapokban, amikor a paradicsom a legédesebb és a legzamatosabb.

Így eddzük az akaraterőnket

Az emberek egyik legbecsesebb tulajdonságai közé sorolható akaraterő azzal vértezi fel „birtoklóját”, hogy tudatosan, elszántan érvényesíteni tudja mindazt, amit célul tűzött ki maga elé. Szívósság ez, csodálatra méltó eltökéltség, ami különösen a megpróbáltatásokkal bőségesen telezsúfolt időkben teszi követendővé azokat, akik ebben jeleskednek. Gyakorlása nem más, mint az önfegyelem, az önuralom erkölcsi magasságokba emelése, kiegészülve az önismeret tántoríthatatlanságával.