2016.08.14. 11:40:17 13879 331

Bubis vagy nem bubis? Ez itt a kérdés! – „Savas” vagy mentes víz a jobb?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Van, aki a szénsav nélküli vizet részesíti előnyben, merthogy a „bubis” „csíp” (főleg hidegen), meg puffad is tőle az ember. Más el sem tudná képzelni a szomjoltóját buborékok nélkül, mert ha az nincs benne, akkor a víz olyan „üres”. Hát, ízlések és pofonok különbözőek. De miért jó nekünk az egyik, és miért a másik?

Víz poharakban - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Víz poharakban

Víz, ami kiment a divatból

Valóban, mintha manapság kicsit megfeledkeztünk volna a szénsavas ásványvízről, és sokkal inkább a mentes változat felé húznánk. Sokszor nem is az egészségünk, sokkal inkább a divat miatt. Pedig a szénsavas vizeknek is megvan az előnye.

Akiknek tényleg veszélyes

Persze, vannak, akiknek a gyomra valóban érzékenyebb erre a finom nedűre. Ők felpuffadnak tőle, megfájdul a hasuk, egyáltalán nem kellemes teltségérzetet tapasztalhatnak. Akár nekik, akár másnak is fontos szabály, hogy a „bubis” vizet inkább kortyolgatva fogyasszák, minthogy egy húzásra megigyák. Ez talán segíthet. Óvatosságra intenénk a sok ásványvíz fogyasztásával kapcsolatban a sportolókat, illetve a fizikai munkát végzőket és a túl sok gyomorsavval küzdőket.

Amiért nem érdemes lemondani a bubikról

Az apró buborékok egyáltalán nem hatnak olyan rosszul a szervezetünkre, mint ahogy azt gondoljuk.

-felpezsdíti a gyomor és a száj nyálkahártyáját

-ha kis mértékben is, de fertőtlenít

-segíti a belek munkáját, hiszen ösztönzi az emésztőnedvek termelődését

-élénkíti a gyomor mozgását

-tisztítja az ízlelőbimbókat a szájban

-serkenti a nyáltermelést

-csökkenti az éhségérzetet, ezáltal segíti a fogyást

-támogatja testednek az ásványi anyagok felvételét

-kimossa a húgyútból azokat a baktériumokat, amelyek gyulladást okozhatnak

Ha félnél az elsavasodástól…

… ne tedd! A szénsavas ásványvíz fogyasztása ezt nem befolyásolja.

És még a konyhában is tud

Lehet szószok, mártások alapanyaga, de palacsintatésztába is kerülhet szénsavas ásványvíz.

Jó hír, hogy a „savas” víz tovább eláll, így a vele készült frissítők, limonádék, fröccsök tovább nyújtanak számunkra üdítő perceket.

Forrás: brigitte.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Melegítő tavaszi édesburgonya-krémleves gyömbérrel és kókusztejjel

A tavasz kiszámíthatatlan — egyik nap virágillatú napsütés, másnap ködös, szeles hűvösség. Az ilyen időszakokban a lelkünk és a testünk is egy kis extra melegségre vágyik. Habár a téli nehéz ételek ideje már elmúlt, mégis jól esik valami melengető, mégis könnyed fogás. Ez a selymes édesburgonya-krémleves épp ezt nyújtja: melegséget, táplálást és egy kis egzotikus csavart is a gyömbér és kókusztej jóvoltából.

Egy csepp esély – 50 éves a magyarországi újszülöttkori szűrés

Minden ezredik újszülöttet érinthet valamilyen ritka betegség, és ezek között csaknem 30 olyan van, amelynek korai felismerésére Magyarországon már 1975 óta működik országos szűrőprogram. Az elmúlt fél évszázadban a szűrőközpontokban – 2007 óta Budapesten a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján és a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján – több mint 5,6 millió újszülött vérmintáját elemezték, és 3289 olyan gyermeket szűrtek ki, akiknél már az előtt megkezdhették a kezelést, hogy a betegség tünetet okozott volna.

Tavaszi szépségrutin hűvösebb napokra – így ápold bőröd májusban is

Májusi virágzás ide vagy oda, a tavasz nem mindig szól napsütésről és langyos szellőről. A hűvösebb, szelesebb napokon a bőrünk könnyen kiszáradhat, érzékennyé válhat, vagy épp zsírosodni kezdhet a fűtött terek, szél és hőmérséklet-ingadozás miatt. Épp ezért a tavaszi szépségrutin sem lehet egy az egyben a nyári előfutára – finomhangolásra van szükség.