2014.04.12. 09:00:00 8606 46

Chili – tudtad, hogy boldogság hormont termel?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bár a csípős ízekért nem mindenki rajong, azért a magyar emberek többsége csípősen szereti a gulyáslevesét (is). A jól bevált magyar paprikák a közönséges paprika kategóriába tartoznak, ettől függetlenül természetesen cseppet sem számítanak közönségesnek. Most azonban a chiliről szeretnénk egy kis összefoglalót írni, hiszen egyre népszerűbb fűszer kis hazánkban is. Nem hagyjuk ki az egészségügyi előnyöket sem!

Chilipaprikák - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Chilipaprikák

A hatóanyag: kapszaicin

A chili csípősségét a kapszaicin tartalma határozza meg. Ennek a mérésére a legtöbbször a Scoville-skálát használják. Ha túl csípőset ettünk, ne vizet igyunk, mivel az nem segít. A vegyületre nem hat a hideg sem és a hő sem. Az egyetlen dolog, ami segíthet, az talán az alkohol, mivel az oldja a kapszaicint. Vagy együnk még több csípőset, hiszen előbb-utóbb az idegvégződéseink érzéketlenné válnak a vegyület hatására. :)

Chilivel egészségünkért

Különböző indián törzsek úgy tartották, hogy a csípős paprika megszünteti a hasmenést, a görcsöket és a fogínyvérzést (maják), mások a paprika pépjével kezelték a húzódásokat és a töréseket (aztékok).

Manapság úgy gondolják, hogy a chili rendszeres fogyasztása jó étvágyat ad, serkenti az emésztést, megóvja a gyomor nyálkahártyáját az alkohol, valamint az acetil-szalicilsav (hatóanyag fájdalomcsillapítókban) károsító hatásától.

A csípős íz, akárcsak az édes, serkenti az endorfin termelődését is egyes kutatók szerint. Nem csoda tehát, hogy sokan extra csípősen szeretik az ételeket. Ha vannak csoki függők, bizonyára léteznek a chili függők is.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Időnként nem árt egy kis csípős – Amit tudni akartál a jótékony chiliről

Élénk piros szín, intenzív íz, nyelvet perzselő, szemet könnyre fakasztó, ajkat sajdító hatás. Ezek az első gondolatok, melyek eszünkbe jutnak az Amerikából származó chili paprikáról. A paradicsommal, burgonyával és padlizsánnal egy növénycsaládba sorolható chili iránt rendkívül nagy az érdeklődés. A „chilimánia” jelenségkörébe olyan események tartoznak, mint a chilievő versenyek és a sokszínű gasztronómiai kreatívkodások. Mit tudunk még erről a „tűzről pattant” növényről?

Nyáron se mellőzd a főzelékeket! Kedvcsinálóként padlizsánt rakunk a fazékba

A gyorsan finomat jellegű ételek hívei nyáron sem mondanak le az ízletes főzelékekről, és milyen jól is teszik, hiszen ezek a tápláló és laktató ételek még mindig a leggazdaságosabb ételeink közé tartoznak. Hogy a lencse-burgonya-borsó háromszöget változatosabbá tegyük, kísérletezhetünk olyan zöldségekkel is, mint a cukkini vagy éppen a padlizsán.

Egy tálnyi japán gasztronómia: Teriyaki egyszerűen

Sokak számára az étkezés is azon életterületek közé tartozik, ahol nem merészkednek időnként sem kalandozni. Pedig az új ételek és ízek felfedezése és kikísérletezése nagyon izgalmas élmény lehet! Fedezzük fel először például a méltán népszerű japán konyhát, amely nagyon sok azonos alapanyaggal dolgozik, mint a magyar, viszont éppen annyi újdonsággal is szolgál!