Nyáron se mellőzd a főzelékeket! Kedvcsinálóként padlizsánt rakunk a fazékba
A gyorsan finomat jellegű ételek hívei nyáron sem mondanak le az ízletes főzelékekről, és milyen jól is teszik, hiszen ezek a tápláló és laktató ételek még mindig a leggazdaságosabb ételeink közé tartoznak. Hogy a lencse-burgonya-borsó háromszöget változatosabbá tegyük, kísérletezhetünk olyan zöldségekkel is, mint a cukkini vagy éppen a padlizsán.
A padlizsánt választva készíthetünk a hagyományos magyar konyhába illő klasszikus főzelélket, vagy elrugaszkodva ettől, csavarhatunk is egyet a dolgon, és belekóstolhatunk az indiai konyha ízeibe is.
Padlizsánfőzelék
Hozzávalók:
egy kevés növényi olaj
egy fél fej vöröshagyma
1 ek. pirospaprika
150 dkg padlizsán
1 tk. só
1 gerezd fokhagyma
150 ml tejföl
1 marék friss petrezselyem
Az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát az olajos megpároljuk, majd rászórjuk a pirospaprikát. A meghámozott, kockára vágott padlizsánt egy kevés vízzel és sóval együtt lefedve megpároljuk. Amikor megpuhult, habarjuk be tejföllel, majd petrezselyemmel megszórva tálaljuk a főzeléket.
Baingan Bharta “bő lére” eresztve
Hozzávalók:
450 gr padlizsán
5-6 perezd fokhagyma
citromlé
só
fél tk. garam masala
chili ízlés szerint
joghurt
vöröshagyma
2-3 kisebb paradicsom
A megmosott padlizsánt néhol kicsit vagdossuk be a magokig, hogy a fokhagymagerezdeket bele tudjuk dugdosni, majd kenjük be olajjal és egészben - minden oldalát egyformán - grillezzük meg. A padlizsán akkor lesz jó, ha a héja elszenesedik, a közepe pedig puha lesz.
A grillezett padlizsánról távolítsuk el a héját, majd a belsejét pürésítsük össze. Ezt a pépet keverjük el a grillezés során megsült és most összezúzott fokhagymával. Citromlével, garam masalaával és sóval ízesítjük. Amennyiben krémesebb állapot szeretnénk elérni, adjunk hozzá joghurtot, ha pedig bírjuk a csípősebb ítélekete, chilit is adhatunk hozzá.
Egy serpenyőben dinszteljünk meg egy kisebb fej hagymát, majd az apróra vágott paradicsomot is keverjük hozzá ehhez.
Amikor a paradicsom megpuhul, keverjük hozzá a serpenyő tartalmához a padlizsános pürét, és néhány perc alatt főzzük is össze.
Némi vízzel felengedve és az egészet összeturmixolva igazán küönleges, és tetszőleges sűrűségű főzelékhez hasonlatos ételt készíthetünk belőle.
Forrás: mit-ehetek.hu, www.indianhealthyrecipes.com