Csuda szaftos csokitorta - Céklával a kiszáradás ellen
Nincs is jobb, mint egy csupa csokis sütiszelettel feldobni a délutánokat. Kivéve, ha az száraz, mint a fájdalom. Hogyan lehetne úgy szaftossá tenni, hogy ne legyen fura mellékíze? Ha hiszitek, ha nem: némi céklával!
Nem túl domináns íz, mégis extra nedvesség, a cékla ezt adja a következő receptben, amivel tutira nem okozunk csalódást! Azonban a cékla felhasználását jobb titokban tartani, legalábbis az első dicséretek elhangzásáig.
Céklás-csokis sütemény (8-10 adag)
Hozzávalók:
1 nagyobb, kb. 175 gr cékla – 40 perc sütés után durvára vágva
2 tk. vanília kivonat
3 db tojás
100 ml tej
200 gr finomliszt
100 gr cukrozatlan kakaópor
1 ek. sütőpor
250 gr porcukor
200 ml étolaj
100 gr 85%-os étcsokoládé apróra vágva
egy csipet só
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt; légkeveréses módnál 190 fokosra. Béleljünk ki sütőpapírral egy 900 gr-os vagy két 450 gr-os (kenyérnek való) szögletes sütőformát.
Géppel vagy kézzel törjük össze a céklakockákat, majd keverjük simára. Adjuk hozzá a vaníliát, a tojásokat, a tej felét és keverjük össze. Fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet, a kakaóport, a sütőport, a cukrot és egy csipet sót. Ne legyünk rest jól kikeverni, hogy hozzá tudjuk csurgatni folyamatos keverés mellett az olajat is.
Végül szórjuk bele a felaprított étcsokit a maradék tejbe (ha szükséges, adhatunk még hozzá), és keverjük bele a tésztánkba.
Öntsük bele az előkészített formá(k)ba, és süssük 1 óra 15 percig. Két kisebb forma esetén pedig 60 perc sütési idő ajánlott. Sikeres tűpróba után hagyjuk a rácson kihűlni.
Felszeletelve tálaljuk – cukrozott tejföllel és tejszínes öntetekkel egyaránt finom.
Forrás: houseandgarden.co.uk/recipe/beetroot-and-chocolate-cake