2019.08.22. 17:41:28 11244 334

De mi az a ketogén diéta?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egyre többször jön velünk szembe tévében, rádióban és a közösségi portálokon is, hogy ki mennyit fogyott a ketogén diétával, milyen jó is ez az újhullámos diéta. Mellette látjuk a képeket a „keto” receptekből készült finomságokról, amelyek egyáltalán nem tűnnek szenvedős fogyókúrás kajáknak

Diéta - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Diéta

Ha valamilyen csoda folytán a tudományos hangzású név nem, a sok elégedett vélemény biztosan felkelti a hatékony diétára éhes fogyni vágyók figyelmét. Úgyhogy most elmeséljük: mi az a ketogén diéta. Előnyökkel, hátrányokkal.

Egy általános fogyókúra során az ember nem csak zsírból, de izomszövetekből is fogy. Ennek pedig számos negatív hatása van. Egyrészt a cél nem ez, hiszen a zsírt szeretnénk elégetni – ehelyett pedig gyengülünk. Másrészt ez vezet az ún. jojó effektushoz is, amikor a leadott súly rövid idő után vissza kúszik, ráadásul sokszor több jön fel, mint amennyit leadtunk. A ketogén diéta alapelve az, hogy az izomszövetet megtartja, a zsírraktárakat azonban felszámolja. Ehhez a szervezetben ketózis állapotot idéz elő.

Akkor, mi az a ketózis?

Nem olyan ijesztő, mint amilyennek hangzik. A ketózis egy természetes biológiai állapot, amely során a szénhidrát és a zsír minimális bevitele mellett ketonanyagok termelődnek. Ezek a zsírszövet lebomlásával járnak és pótolják a szénhidrátokat, tehát helyettük biztosítanak energiát a szervezetünknek.

Nagyszerű előnyök

Nem csak bőr alatti zsírszövet csökken, de a belső szerveket körülvevő zsigeri zsír is kevesebb lesz a diétának köszönhetően. Csökken az inzulin termelődése is, így nem vágyunk annyira édességre. A protein pótlásnak köszönhetően nem leszünk tőle energiahiányosak, rendkívül éhesek vagy letörtek, viszont a koleszterinszintünk egészségesebb irányba billen és egy méregtelenítő folyamat is beindul.

Kellemetlen hátrányok

A ketogén étrend kialakítása szinte lehetetlen hagyományos, otthoni alapanyagokból. Hiszen ezekben a protein nem önmagában, hanem legtöbbször kerülendő anyagok társaságában, igen kis mennyiségben van jelen.

Ezen felül, mint minden életmód és étrend váltásnál előfordulhatnak mellékhatások is. Az egyik ilyen valószínű mellékhatás a székrekedés. Sajnos a szénhidrátok elhagyásával jórészt a rostokat is elhagyod, ami egyenes út az emésztési gondokhoz. Elkerülheted, ha kiemelten figyelsz a rostok pótlására: akár avokádóval, bogyógyümölcsökkel. Ha túl sok fehérjét viszel be, azzal pedig a vesédet terheled, tehát dietetikus segítségével állj csak neki!

Így néz ki folyamatában

Három alapszabály: vigyél be elég vizet, fogyassz mellé zöldséget és 3-4 óránként egyél.

Az órához igazodás nem csak a gyakori étkezés miatt fontos, hanem azért is, hogy túl gyakran se állj neki az étkezésnek. Legyen ideje a testednek feldolgozni a bevitt tápanyagokat.

A zöldségekből 30-50 dkg elfogyasztása minden nap szükséges. Ám a keto-diéta minden fázisában más zöldség fogyasztható. Rost pótlás és vitamin bevitel miatt egyaránt fontos, hogy ne maradjon ki, ebben is segít egy dietetikus segítségével összeállított étrend.

2-3 liter folyadékot minden esetben egészséges lenne bevinni a szervezetünkbe. A fehérje diétával sokszor kézen fogva érkező székrekedés elkerülése miatt viszont még fontosabb. Víz mellett zöld és fekete teát, feketekávét fogyaszthatsz, de a tejet, cukrot felejtsd el!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...