2020.04.16. 14:48:07 11054 305

Durián – a büdös gyümölcs
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az ázsiai egzotikum elviselhetetlen szagáról vált ismertté. Nem túlzás, egyszerűen annyira kellemetlen illatokat áraszt magából, hogy Ázsiában közlekedési eszközökön, nyilvános helyeken betiltották a fogyasztását és hotelekben, éttermekben sem szolgálják fel. De akkor miért jó? Eláruljuk: a szagán kívül csupa-csupa pozitívum!

Durián - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Durián

Dél-Kelet Ázsiából származó gyümölcs leginkább jellegzetes vonása átható iszonyatos szaga. Azonban, ha ezen a rothadó bűzön felül tudunk emelkedni, nagyon jól járunk, mert az íze egyáltalán nem rossz, ráadásul igen hasznos kis termés.

Terebélyes fákon terem, éjjel nyíló, harang alakú virágai sárgás vagy fehér színűek. A termés maga pedig gömbölyded és vastag, zöld, tüskés héj borítja. A húsa narancssárga, krémes állagú. Ráadásul kifejezetten ízletes, kis mértékben emlékeztet a dió-vanília-sajt kombinációra.

Hogyha ennyire büdös, miért olyan népszerű mégis?

Rendkívül egészséges, vitalizáló, energizáló hatású. A durián nyomán a fáradtság eltűnik, a kedvünk jobb lesz, omega3 zsírsav tartalma pedig segít fiatalon és egészségesen tartani a testünket. Vegánoknak és vegetáriánusoknak magas fehérjetartalma miatt lehet nagyon csábító. Főzetét láz és sárgaság ellen használják a népi gyógyászatban, népszerűségét azonban feltehetően inkább potencia növelő hatásának köszönheti.

Nem csak Dél-Kelet Ázsiában, de Közép- és Dél-Amerikában is előszeretettel fogyasztják többféleképpen elkészítve. Magköpenyét nyersen eszik, húsát akár tartósítva, konzervként is beszerezhetjük, Indonézia területén pedig mentával ízesített mártásként kínálják. Thaiföldön fűszerként vagy masszaként, míg más helyeken akár jégkrém, püré, vagy puding formájában is találkozhatunk vele. Még éretlen terméséből készülhet párolt zöldséget pótló köret, ám magjai csak pirítva fogyaszthatók, nyersen mérgezők.

Nem csak ízletes és egészséges, de ipari áttörést is jelenthet!

Ha egy növény hulladéka komoly ipari fejlesztésekhez vezet, az már nem kis szó. Emiatt a durián többszörösen is méltó az Ázsiában kapott gyümölcsök királya címre. Tudósok a gyümölcs hulladékát aerogéllé alakították, mely kiváló porózus tulajdonságokat mutatott. Ezért elektródákat készítettek belőle, energiatároló tulajdonsága ekkor rendkívülinek bizonyult. Tehát úgy fest találtak egy olcsón előállítható, környezetbarát kondenzátort, ami jobban teljesít a készüléktöltés területén, mint egészségtelen, drágább, jelenleg piacon lévő társai.

A jákafa gyümölcse, a durián tehát nem csak egyféle potenciált hordoz magában. Lehetőséget nyújt úgynevezett szuperkondenzátorok létrehozására. Ezek az eszközök nagyon gyorsan nagyon nagy energia tárolására képesek mindössze egyetlen akkumulátornyi területen, melyet ráadásul nagyon gyorsan le is tudnak adni, így az egyre fejlődő elektronikai kütyük piacát végre az akkumulátor-kapacitás is utolérheti. Környezetre ártalmas fejlesztések nélkül.

A fentiek fényében megbocsájtjuk a növénynek már-már bántóan durva szagát. Hiszen úgy tűnik, ez az egyetlen rossz tulajdonsága, mellyel hatékonyan leplezte, hogy az emberiségnek szüksége van rá. Idáig.

Forrás: erdekesvilag.hu, morzsafarm.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Egy falatnyi tavasz – illatos, szaftos, üdítően könnyed desszert

A répatorta sokak számára a húsvét egyik kihagyhatatlan süteménye, de ez a változat egészen új élményt ad azoknak is, akik eddig csak a klasszikus verziót ismerték. Szaftos, illatos, enyhén fűszeres, mégsem nehéz – és pont annyira édes, hogy bűntudat nélkül is élvezhető legyen.

Nem csóka, hanem csoda – Az articsóka gyógyító titkai

„Csókai csóka, vak varjúcska, Komor kőszál kőlakója…” – ki ne emlékezne Móra Ferenc játékos verssoraira? És ki ne hallaná meg fülében a „csóka” szó zenéjét, ha először találkozik az articsóka névvel? Mert valóban: első hallásra inkább tűnhet madárnak, mint zöldségnek. Azonban az articsóka – a maga tüskés, bogáncsszerű külseje mögött – valóságos táplálkozási és egészségügyi kincsestár. A fészkesvirágzatúak családjába tartozó növény nemcsak a tányérokra kívánkozik, hanem egyre gyakrabban bukkan fel természetgyógyászati ajánlásokban is. Nézzük, mit érdemes még tudnunk erről a különleges növényről.

Viszket, hámlik, pirosodik: mit tehetünk az ekcéma ellen?

Az ekcéma görög eredetű szó, amely hólyagos bőrelváltozásokat jelöl. Orvosi szempontból bőrgyulladásként vagy dermatitisként is emlegetik, és gyakran egyfajta túlérzékenységi reakcióként jelentkezik. Az allergiás bőrtünetek hátterében olyan gyakran használt termékek állnak, mint a parfüm, testápoló, dezodor, körömlakk vagy egyes gyógyszerek. A nikkel, amely sok bizsuban megtalálható, szintén sűrűn bizonyul kiváltó oknak – a becslések szerint minden tizedik nő érzékeny rá. Mit érdemes még tudnunk az ekcémáról?