Ecetkalauz 1. – Melyiket, mire használjuk?
Már az ókori Rómában is alkalmaztak ételízesítőnek és tartósítószerként különböző eceteket, ám a legősibb ecet valószínűleg mégis a rizsborból készített rizsecet lehetett. A nyugati és ázsiai gasztronómiában elterjedt ecet leginkább elterjedt étkezési ecet neve pedig „vinegar”, ami franciául „savanyú bort” jelent.
Ecet készülhet biológiai úton (erjesztéssel) vagy ipari előállítással (ipari alkoholból) – sajnos nagyobb arányban ez található a boltokban, így érdemes mindig elolvasni az összetevőket!
Ételecet, legalább 10,0%
Biológiai erjesztéssel készül, saláták készítéséhez és téli eltevéshez tökéletes.
Étkezési ecetsav, 10,0-15,0%
Szintetikus úton vagy a fa száraz lepárlási termékeiből állítható elő, ez az ecetsav közvetlen fogyasztásra nem alkalmas!
Ecetsav-eszencia, 15,5-20,0%
Ételecet és ecetsav keveréke. A háztartásban sokoldalúan felhasználható: tisztító, fertőtlenítő és vízkőoldó hatású. Emberi fogyasztásra nem alkalmas!
Borecet, legalább 6,0%
Hazánkban a honfoglalás óta ismert ecetfajtát - nevéből adódóan - borból készítik. Minél jobb minőségű az alapanyagként használt bor, annál jobb minőségű lesz a belőle készült borecet is. A különböző fajtájú borokhoz hasonlóan a különböző borecetek is más-más ételekhez illenek.
Gyümölcsborecet, legalább, 5,0%
Leggyakrabban almából, bogyósgyümölcsökből, barackból készítik. A málnaecet, áfonyaecet és szederecet desszertekhez, édeskésebb ízű zöldség- és gyümölcssalátákhoz is használhatjuk.
Legegészségesebb ecetfajta az almaecet. Salátákhoz, mártásokhoz, főételekhez, és húsokhoz egyaránt használhatjuk. Zsírégető hatású, segíti az emésztést. Elsőfokú égési sérült felületeken azonnal alkalmazott almaecetes borogatás megelőzi a hólyagosodást. Mézzel fogyasztva enyhíti az ízületi gyulladások tüneteit. Reggeli rosszullét esetén 1 tk. almaecet egy pohár vízben történő fogyasztása segíthet. Hajápolási szerként alkalmazva csillogóvá varázsolja a hajat.