Edd vagy ne edd? Helyes étrenddel a pikkelysömör ellen
Aki érintett pikkelysömör betegségében, bizonyára megtapasztalta, hogy az időjárás, a stressz, a (passzív) dohányzás, az általános egészségügyi állapotunk és még bizonyos gyógyszerek is képesek kihozni vagy éppen súlyosbítani a betegség tüneteit. Az egészségügyi szakemberek közül egyre többen vélik azt, hogy a páciensek által elfogyasztott élelmiszerek ugyancsak szerepet játszanak a pikkelysömör aktuális állapotában.
A megfigyelésekre alapozva óva intenek bizonyos típusú, gyulladást előídéző élelmiszerek túlzott fogyasztásától, míg másfajta ételek választására ösztönözni szeretnék a betegeket, mivel azok segíthetnek enyhíteni a pikkelysömör kellemetlen tüneteit.
Mivel az emberek szervezete nem reagál egyformán a bevitt tápanyagokra és élelemre, ezért azt tanácsolják, hogy a pikkelysömörrel küszködő személyek vezessenek étkezési naplót, majd a feljegyzéseik alapján kövessék nyomon, melyik élelmiszercsoportok hatnak negatívan bőrük állapotára. Az egyedi megfigyelések alapján kezelőorvosunk vagy egy hozzáértő dietetikus segítségével állapotunk javítására szolgáló étrendet is kialakíthatunk.
Amit korlátlanul fogyaszthatsz, és amit jobb mértékkel fogyasztani
Azok az élelmiszerek, amelyekről általánosságban kiderült, hogy nagy eséllyes kiváltják vagy súlyosbítják a pikkelysömör tüneteit, már más kontextusban is sokat hallhattunk. Ezek az emberi egészségnek nagy mértékben alapból nem tesznek jót, így tényleg érdemes mérsékelni a fogysztásukat. Ebbe a csoportba tartoznak a vörös és feldolgozott húsok, a tartósítószeres és egyéb feldolgozott élelmiszerek, a gluténban és a hozzáadott cukorban gazdag készételek. (Ezeket önhatalmúlag ne iktassuk ki teljesen az étrendünkből, mert esetleges hiánybetegségek is felléphetnek a tápanyagok megvonásából kifolyólag.)
A minden tekintetben kiegyensúlyozott étrend tudvalévő sok gyümölcsöt és zöldséget, valamint egészséges zsírokat (Omega-3) tartalmaz. Ezek a tápanyagdús élelmiszerek gyulladáscsökkentő antioxidánsaik és immunerősítő hatásuk révén áldásosan hatnak a pikkelysömör vissza-visszatérő támadásai ellen. Továbbá a D-vitamin megfelelő mennyiségű bevitelére is törekednie kell az érintett betegeknek, mivel ez nagyban hozzájárul a bőrsejtek cserélődésének optimális folyamataihoz. Ami nagyon fontos még, hogy az étrendünk alapjait képező alap élelmiszerek megbízható forrásból származzanak, azaz mentesek legyenek a vegyszerektől!
A pikkelysömör állapotát kedvezően befolyásoló legfontosabb élelmiszerek a következők:
Halak, algák, kelkáposzta, spenót, mángold, rukkola, narancs, grapefruit, lime, paradicsom, édesburgonya, (chili) paprika, áfonya, mangó, avokádó, eper, hagyma, fokhagyma, medvehagyma, magvak és diófélék, olivaolaj, lenolaj, tökmagolaj.
Ételeink fűszerezésekor pedig ajánlott az alábbi fűszernövények közül választani:
Kurkuma, fahéj, kakukkfű, fekete bors, koriander, bazsalikom, petrezselyem, rozmaring és gyömbér.
Forrás: www.webbeteg.hu, www.goodhousekeeping.com