Édes harmónia a pohárból a tányérra
Néhány napja körbejártuk a magyar borfajták világát és azt, hogyan illenek különféle ételekhez. De miért ne vinnénk be a konyhába egy kis plusz csavart, és használnánk a bort nemcsak a poharunkban, hanem a desszertjeinkben is? A bor édességekben való felhasználása nem újkeletű, mégis minden alkalommal izgalmas: a szőlőből készült ital új mélységet és kifinomultságot ad az egyszerű hozzávalóknak.

Ma egy könnyed, mégis látványos fogást hoztunk: Tokaji boros körte desszertet, amely igazi nyári elegancia a tányéron.
Tokaji borban főtt körte vaníliás mascarponekrémmel
Hozzávalók (4 adag):
4 közepes, érett körte
3 dl Tokaji édes bor (aszú vagy szamorodni)
3 dl víz
100 g cukor vagy természetes édesítőszer
1 rúd fahéj
2-3 szem szegfűszeg
fél citrom leve
A krémhez:
250 g mascarpone
2 evőkanál porcukor
1 rúd vanília kikapart belseje vagy 1 tk vaníliakivonat
Elkészítés:
A körtéket meghámozzuk, de a szárukat rajtuk hagyjuk (így mutatósabb lesz). Egy lábasba tesszük a bort, a vizet, a cukrot, a citromlevet, valamint a fűszereket, és felforraljuk. Amikor gyöngyözik, óvatosan belehelyezzük a körtéket, és közepes lángon kb. 15-20 percig főzzük, amíg puhák, de nem esnek szét. A levet leszűrjük, és sűrűre forraljuk, hogy szirupos mártást kapjunk. Közben a mascarponét összekeverjük a porcukorral és a vaníliával, majd hűtőbe tesszük. A tálalásnál egy-egy főtt körtét krémágyra ültetünk, meglocsoljuk a tokaji sziruppal, és díszíthetjük friss mentával vagy pirított mandulával.