Édes paradicsomi csavar – különleges desszertek paradicsomból
A paradicsom a legtöbb konyhában sós ételek alapja – levesek, mártások, tészták, pizzák szinte elképzelhetetlenek nélküle. De mi lenne, ha most egy egészen új oldaláról ismernénk meg? A paradicsom édeskés-savanykás ízvilága és selymes textúrája lehetővé teszi, hogy meglepően jól működjön desszertként is – csak a megszokott kereteken kell túllépnünk.

Ebben a cikkben bemutatunk néhány különleges, elsőre talán szokatlan, de annál izgalmasabb édességet, amelyekben a paradicsom kapja a főszerepet. Karamellizált koktélparadicsom, hűsítő sorbet vagy éppen paradicsomos csokimuffin, ugye, elindult a nyálelválasztás nálad is?
Paradicsomlekvár – édes-fűszeres különlegesség
Ez a lekvár tökéletes palacsintába, joghurthoz, vagy akár sajtok mellé. Általában egy kevés fahéjjal, gyömbérrel és citrommal főzik, hogy kihozza az édességét. Tipp: Próbáld zöldparadicsomból is, pikánsabb lesz!
Paradicsomos sorbet (jeges édesség)
Egy könnyű, nyári desszert, ahol a paradicsomot narancslével, kevés mézzel és bazsalikommal vagy mentalevéllel turmixolják, majd lefagyasztják. Miért működik? A paradicsom természetes savassága és a fűszernövények frissessége izgalmas kontrasztban áll az édességgel.
Paradicsomos csokoládés muffin vagy süti
Hihetetlen, de működik! A paradicsompüré (vagy paradicsomlé) kiválóan puhítja a süteményeket, és nem érezhető erősen – csak egy mélyebb ízt ad. Tipp: Használj fűszereket, mint fahéj, szegfűszeg, hogy még különlegesebb legyen.
Karamellizált koktélparadicsom desszertként
Sütőben lassan, mézzel és kevés balzsamecettel karamellizálva készül, majd vaníliafagyival vagy mascarponéval tálalják. Látványos és fine dining stílusú desszert.
Paradicsomos gyümölcssaláta (igen, desszertként!)
Édes paradicsom (pl. sárga vagy szívparadicsom) dinnyével, eperrel, mentalevéllel és lime-lével, kevés mézzel összeforgatva. Hűsítő és frissítő nyári édesség.