Egészséges, finom és laktató: frittata, az olasz tojáslepény
Hagyományosan sajttal és zöldségekkel készül ez az olasz tojásos étel, de mára már rengeteg verzió létezik. Ha egy-két alkalommal elkészítetted recept szerint, utána már a saját Frittata verziódat is kitalálhatod. Imádni fogod, hiszen könnyen elkészíthető, jól variálható és nagyon finom!
Frittata tanácsok
A frittata elkészítése valóban nagyon egyszerű, de azért van egy két alapszabály, amit érdemes betartani. A hozzáadott zöldségek például ne legyenek vizesek, és ne engedjenek sok levet, tehát a paradicsom nem túl jó választás (vagy teljesen le kell csepegtetni a szeletelést követően).
Ha tejjel vagy valamilyen tejtermékkel is megbolondítjuk, az csak is zsíros legyen, a csökkentett zsírtartalmúval nem krémes, hanem híg lesz, mintha vizet adnál hozzá. 6 tojáshoz kb. ¼ csészényi tej elegendő, az arányokra figyelj!
Ha sajtot adsz hozzá – nagyszerű ötlet – ismerd a sajt jellemzőit, ha krémes és jól olvad, keverd bele, ha inkább jól pirul, reszeld a tetejére, ha nem is olvad nem is pirul (parmezán), akkor a végén az íze kedvéért szórd rá. A serpenyő is fontos, a legjobb választás egy jó hővezető képességgel rendelkező, rozsdamentes acél serpenyő, ami sütőbe is helyezhető. Jöjjenek a receptek!
Gombás frittata póréhagymával
- 2 közepes póréhagyma (fehér és halvány zöld részei)
- olívaolaj
- 250 g gomba (csiperke)
- 12 db tojás
- ½ csésze zsíros tejföl
- 2 evőkanál aprított petrezselyemzöld (friss)
- ¾ csésze reszelt Fontina sajt (két részre osztva)
- só, bors
A sütő felső harmadában helyezd el a sütőrácsot, majd 180 fokra melegítsük elő a sütőt. Amíg felmelegszik egy sütőbe is helyezhető serpenyőben felmelegítünk egy kis olajat. Hozzáadjuk a póréhagymát, mikor már puha, hozzáadjuk a szeletekre vágott, lecsepegtetett gombát, s addig sütjük kis lángon, míg megpuhul és a felesleges folyadék elpárolog.
Mindeközben felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejfölt, a petrezselymet és a sajt egy részét. Sózzuk és borsozzuk a tojásos keveréket, s alaposan összekeverjük.
Közepes lángra állítjuk a gázrózsát a serpenyő alatt, majd a gombához és póréhagymához öntjük a tojásokat. Kicsit megrázzuk a serpenyőt, hogy egyenletesen eloszlassuk a tojásos keveréket, és kb. 5 percig előkészítjük az ételt (míg a tojás alul át nem sül), közben nem kevergetjük.
A tetejére szórjuk a maradék sajtot és a sütőbe helyezzük. 25-30 percig sütjük. Míg a teteje aranybarnára pirul, illetve a közepe is átsül.
(Recept forrása: bonappetit.com)
Frittata egy főre
- 3 tojás
- 2 evőkanál 3,5%-os tej (de min. 2,8%-os)
- só, bors
- olaj
- 2 evőkanál gouda sajt (reszelve)
- 3 evőkanál kaliforniai paprika (kockákra vágva)
- 2 evőkanál olívabogyó (szeletelve, lecsepegtetve)
- 2 evőkanál újhagyma (vékony szeletekre vágva)
Előkészítjük a zöldségeket és lereszeljük a sajtot. A tojásokat felverjük a tejjel, a sóval és a borssal. Egy serpenyőben közepes lángon hevítjük az olajat, hozzáadjuk a tojásos keveréket. Egy másik tálban összekeverjük a zöldségeket és a sajtot, amikor a tojás alja már megszilárdult, egyenletesen eloszlatjuk rajta a zöldséges-sajtos keveréket. Lefedjük és 5 perc alatt készre sütjük. (Vigyázz, hogy az alja ne égjen meg, tartsd közepes lángon vagy vedd kisebbre, ha úgy látod, hogy túl magas a hőmérséklet.) Ha a serpenyő sütőbe is helyezhető, akkor ott is befejezheted az ételt, így a teteje is megpirulhat.
(Recept forrása: food.com)
További tippek
- Sonka, bacon és más húsféleség is kerülhet bele.
- Tésztával is kombinálhatod
- Tepsiben is megsütheted (főleg nagy adagoknál): a "tölteléket" áthelyezed a tepsibe és erre kerül a tojásos keverék.
- Ideális étel, ha nagyobb társaságnak kell reggelit vagy vacsorát készíteni.
- Melegen vagy szobahőmérsékleten is fogyasztható.