Egy igazi karácsonyi sütemény, a stollen
Telistele minden jóval, dióval, mogyoróval, igazi klasszikus, karácsonyi fűszerekkel és még egy kis marcipán is elfér benne. Ez a stollen! Hideg helyen akár 1-2 hétig is tárolható, így karácsonyra akár előre el is készíthető a bejgli mellett.
A klasszikus stollen élesztővel készül, ez a recept egy kicsit egyszerűbb, de ugyanolyan finom.
Stollen túróval és marcipánnal
Hozzávalók:
- 38 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 10 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 2 db tojás
- 10 dkg Vénusz sütőmargarin (vaníliaízű)
- 25 dkg túró
- 10 dkg darált mogyoró (v. dió)
- 25 dkg mazsola
- kb. 1 dl rum
- 10 dkg kandírozott narancshéj
- 10 dkg kandírozott citromhéj
- 20 dkg marcipánmassza
A mazsolát keverjük össze a rummal, hagyjuk pár órát állni, hogy magába szívja, majd csepegtessük le. ( Érdemes a sütés előtti estén összekeverni, és egy éjszakát állni hagyni.)
A marcipánt hosszában vágjuk el három egyforma részre, majd mindegyiket sodorjuk 35 cm hosszú hengerré.
Egy keverőtálba tegyük bele a sütőporral és egy csipet sóval összekevert lisztet, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a mézes fűszerkeveréket, a két egész tojást, a felkockázott puha margarint, a túrót, és a darált mogyorót (v. diót), majd a robotgép dagasztó szárával dolgozzuk össze a tésztát. (Természetesen kézzel is összedolgozhatjuk, összegyúrhatjuk!)
Ezután adjuk hozzá a lecsepegtetett mazsolát, a kandírozott narancs és citromhéjat, majd kézzel, alaposan gyúrjuk össze a tésztát.
Ezután a tésztát osszuk el három egyenlő adagra, majd külön-külön gyúrjuk össze, és formázzuk 35 cm-es hengerré.
A tésztahengereket hosszában nyomkodjuk kissé laposra, mindegyiknek a közepére tegyünk egy-egy marcipánhengert, majd hajtsuk rá, és nyomkodjuk össze a tésztát. Közben óvatosan hengergessük meg, hogy szép formás legyen, és sütés közben ne nyíljon szét. (Én a 35 cm hosszú tésztát kb. 4 cm szélesre nyomkodtam mielőtt rátettem a macipánhengert.)
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd szorosan egymás mellé helyezzünk rá két megtöltött tésztát, majd a harmadik tésztát tegyük a tészták közepére.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 60 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 55 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve, még forrón kenjük majd le olvasztott margarinnal!
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.com