Egy könnyű paradicsomos tészta? A tökéletes vacsi!
Az olasz konyhának párja nincs! Főleg, ha a könnyen elkészíthető, ám ízletes ételeket vesszük számba. A zöldséges tészták közül kimagaslik a paradicsomos tészta, amit így a nyár végén érdemes friss és zamatos paradicsommal elkészíteni!
Paradicsomos rakott tészta
Hozzávalók:
- 25 dkg penne tészta
- 1 kg paradicsom
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 marék friss bazsalikom
- só (ízlés szerint)
- őrölt fehér bors (ízlés szerint)
- 1 tk cukor
- 20 dkg reszelt sajt (pl. edami, trappista...)
- 2-3 ek olívaolaj
Elkészítés
A paradicsomból tegyünk félre pár darabot, a többit pedig daraboljuk fel. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A bazsalikomot nagyjából vágjuk össze.
Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.
Ezután adjuk hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a feldarabolt paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a cukorral, majd keverjük hozzá a nagyjából összevágott bazsalikom felét, és néha megkeverve, főzzük kb. 20 percig, a végén pedig adjuk hozzá a zöldfűszer másik felét.
Amikor a paradicsom készre főtt, vegyük le a tűzről, majd turmixoljuk le, vagy botmixerrel pépesítsük.
Közben a tésztát főzzük ki enyhén sós vízben, majd szűrjük le, adjuk hozzá a pürésített paradicsomot, és keverjük alaposan össze.
Ezután egy sütőformába (v. tepsibe) tegyük bele a paradicsomos tészta felét, szórjuk meg reszelt sajttal, majd öntsük rá a maradék tésztát.
A félretett paradicsomokat vékonyan szeleteljük fel, majd helyezzük a tésztára, és szórjuk meg a maradék reszelt sajttal.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 30 percig, hogy a sajt ráolvadjon, és a teteje szép színt kapjon.
Tálalás előtt a sütőből kivett tésztát hagyjuk kicsit hűlni, majd helyezzük tányérra, szórjuk meg friss bazsalikommal, majd úgy kínáljuk.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu