2015.07.31. 10:00:00 11677 269

Egyél a cukorbetegség ellen!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A cukorbetegség más néven glükóz-intolerancia. Erre gondolj, amikor bevásárolni mész, vagy ételt készítesz! Nem tudjuk helyettesíteni az orvosokat, nem is próbálunk ilyet, csak kicsit távol akarjuk tartani őket. Összegyűjtöttük, mely ételeket kerüld, és melyeket fogyaszd ahhoz, hogy a cukorbetegséget kicsit távolabbról szemlélhesd!

Egészséges étkezés | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Egészséges étkezés | Fotó: 123rf.com

Szabályok

Az alábbi alapszabályokat kell csak betartanod, kicsit sem lesz nehéz!

1. A glükózban gazdag ételeket kerüld: kenyér, főleg a fehér kenyér, rizs, tészták és burgonya! 2. Addig egyél, amíg már nem vagy éhes, és ne addig, amíg tele leszel! 3. Ne hagyj ki egy étkezést sem, főleg ne a reggelit! Egyél gyakrabban, kisebb adagokat, legyen tízórai és uzsonna is. 4. Egyél sok proteint: húsokat és sajtot, minden étkezés során.

Amit ehetsz

Zöldségek: naponta négyszer egyél zöld leveles zöldségeket. Azaz brokkolit, spenótot, spárgát: azokat, a zöldségeket, amelyeknek nem a gyökerét fogyasztjuk. Kb. 180-200 grammot fogyaszthatsz egyszerre. 

Húsok és tojás: annyit ehetsz belőlük, amennyit szeretnél. Idetartozik tehát a tojás, a szárnyas- és vörös húsok, valamint halak. Csak a kettes szabályt tartsd be: annyit, amíg már nem vagy éhes.

Sajt: napi 110-120 g-ot ehetsz belőlük, kemény vagy lágy sajtot, például parmezánt vagy cheddart. Viszont a fenti mennyiséget ne egyszerre edd, el kell osztanod, legalább 3 adagra.

Gyümölcsök: gyakran mondják, hogy a gyümölcsökből soha nem elég: ez azonban a te esetedben nem igaz, maximum 200 g-nyi dinnyét ehetsz, vagy ugyanennyi bogyós termést.

Ízesítők: mustár, torma, szója- vagy tabasco szósz lehet, majonéz, ketchup kizárva.

Salátaöntetek: helyettesítsd az ízesített önteteket, olajjal vagy ecettel. Sajnos az öntetek többnyire tartalmaznak cukrot.

Olajak: az olíva és a repce jó, a többi nem, így azokból csak keveset használj/fogyassz!

Italok: Víz mehet, legalább napi 2 liter. Ihatsz 2 pohár cukormentes üdítőt naponta, vagy teát cukor nélkül, illetve kávét. Kávéból a forróság miatt lehetőleg koffeinmenteset igyál. Amit sajnos egyáltalán nem lehet, az az alkohol, se sör, se bor, se égetett szesz!

Forrás: menshealth.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Nem csóka, hanem csoda – Az articsóka gyógyító titkai

„Csókai csóka, vak varjúcska, Komor kőszál kőlakója…” – ki ne emlékezne Móra Ferenc játékos verssoraira? És ki ne hallaná meg fülében a „csóka” szó zenéjét, ha először találkozik az articsóka névvel? Mert valóban: első hallásra inkább tűnhet madárnak, mint zöldségnek. Azonban az articsóka – a maga tüskés, bogáncsszerű külseje mögött – valóságos táplálkozási és egészségügyi kincsestár. A fészkesvirágzatúak családjába tartozó növény nemcsak a tányérokra kívánkozik, hanem egyre gyakrabban bukkan fel természetgyógyászati ajánlásokban is. Nézzük, mit érdemes még tudnunk erről a különleges növényről.

Viszket, hámlik, pirosodik: mit tehetünk az ekcéma ellen?

Az ekcéma görög eredetű szó, amely hólyagos bőrelváltozásokat jelöl. Orvosi szempontból bőrgyulladásként vagy dermatitisként is emlegetik, és gyakran egyfajta túlérzékenységi reakcióként jelentkezik. Az allergiás bőrtünetek hátterében olyan gyakran használt termékek állnak, mint a parfüm, testápoló, dezodor, körömlakk vagy egyes gyógyszerek. A nikkel, amely sok bizsuban megtalálható, szintén sűrűn bizonyul kiváltó oknak – a becslések szerint minden tizedik nő érzékeny rá. Mit érdemes még tudnunk az ekcémáról?

Ízes élet vagy egészségügyi kockázat? A só kettős arca

A hosszú történelmi múlttal rendelkező sót élelmiszer tartósítás és ételízesítés céljából már régóta használják. A 40 százalék nátrium, 60 százalék kloridot tartalmazó alapvető étrendbeli nátriumforrásként szolgáló só (NaCl) néhány változatát – így az asztali sót is– különféle kémiai elemekkel, nyomelemekkel és ásványi anyagokkal dúsítanak, mint a jód, vas és a folsav. A test alapvető funkcióihoz nélkülözhetetlen a nátrium megléte, mellyel biztosítani tudja az idegrendszeri egészséget, a megfelelő izomműködést, valamint a tápanyag-felszívódást.