2016.01.08. 19:45:08 9205 253

Együnk-igyunk céklát változatosan!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Így a tél derekán sokszor úgy érzem, hogy teljesen kimerítettem a vitaminkészletemet, és egyre kevesebbszer sikerül jó ízű friss zöldséget fogyasztani. A cékla azonban ilyenkor is kéznél van! Gyűjtöttünk nektek pár receptet, hogy nálatok is gyakrabban kerülhessen asztalra a piros zöldség.

Cékla - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Cékla

Ha érdekel, miért érdemes nagyon szeretned a céklát, olvasd el ezt a tájékoztató cikket róla: 10+1 ok, amiért érdemes a céklát szeretni

Céklás burgonyás halpogácsa a Gizi-receptjei.blogspot.hu oldalról

Hozzávalók 6-8 db-hoz:

  • 15 dkg főtt cékla
  • 25 dkg főtt krumpli
  • 1/2 lila hagyma
  • 1 db tonhalkonzerv (150 gramm)
  • őrölt fehér bors
  • zsemlemorzsa
  • olívaolaj

A főtt céklát és a burgonyát törjük össze egy villával. A lila hagymát vágjuk fel nagyon apróra. A tonhalkonzervet öntsük bele egy szűrőbe és csepegtessük alaposan le.

Ezután tegyük bele egy tálba a az összetört céklát és burgonyát, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és a lecsepegtetett tonhalat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd gyúrjuk össze a masszát.

Vizes kézzel formázzunk a masszából pogácsákat, majd óvatosan forgassuk bele a zsemlemorzsába.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd spricceljük meg olívaolajjal. Ezután helyezzük rá, egymástól kicsit távolabb a halpogácsákat, majd szintén spricceljük le olívaolajjal mindegyiket.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 150 fokon sütöttem)

Tálaláskor ízlés szerint salátát kínáljunk a halpogácsákhoz. Én csemege uborkával kínáltam. (Más köret nem kell hozzá, csak saláta vagy savanyúság)

Cékla chips

Mert a céklából is lehet ropogós chipset készíteni. Ehhez meg kell mosni, nagyon vékony szeletekre vágni, majd kisütni olajban, a végén sózni és bármilyen mártogatóssal vagy majonézzel tálalni.

Narancsos céklasaláta

A céklát héjban megfőzzük, majd megpucoljuk. A narancsokat késsel meghámozzuk úgy, hogy a fehér hártyát is levágjuk róla. Ezután felszeleteljük. (Fele-fele arányban készíthetjük.) 1 rész mézet, 1 rész mustárt és 3 rész olívaolajat összekeverünk, és a salátára csurgatjuk. Sült hússal tálaljuk.

Almás céklalé

CéklaléCéklalé

Ha van gyümöcscentrifugád, akkor a cékla és alma nagyon jól illik egymáshoz, sőt még sárgarépát is tehetsz bele. Igazi téli vitaminbomba! Én azért szeretem almával keverni, mert az egy kicsit enyhít a cékla "földes" ízén. A lényeg, hogy miután elkészült rövid időn belül fogyaszd el, ha lehet még az nap. A maradék gyümölcs- és zöldséghúsból sütemény készülhet!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Melegítő tavaszi édesburgonya-krémleves gyömbérrel és kókusztejjel

A tavasz kiszámíthatatlan — egyik nap virágillatú napsütés, másnap ködös, szeles hűvösség. Az ilyen időszakokban a lelkünk és a testünk is egy kis extra melegségre vágyik. Habár a téli nehéz ételek ideje már elmúlt, mégis jól esik valami melengető, mégis könnyed fogás. Ez a selymes édesburgonya-krémleves épp ezt nyújtja: melegséget, táplálást és egy kis egzotikus csavart is a gyömbér és kókusztej jóvoltából.

Egy csepp esély – 50 éves a magyarországi újszülöttkori szűrés

Minden ezredik újszülöttet érinthet valamilyen ritka betegség, és ezek között csaknem 30 olyan van, amelynek korai felismerésére Magyarországon már 1975 óta működik országos szűrőprogram. Az elmúlt fél évszázadban a szűrőközpontokban – 2007 óta Budapesten a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján és a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján – több mint 5,6 millió újszülött vérmintáját elemezték, és 3289 olyan gyermeket szűrtek ki, akiknél már az előtt megkezdhették a kezelést, hogy a betegség tünetet okozott volna.

Tavaszi szépségrutin hűvösebb napokra – így ápold bőröd májusban is

Májusi virágzás ide vagy oda, a tavasz nem mindig szól napsütésről és langyos szellőről. A hűvösebb, szelesebb napokon a bőrünk könnyen kiszáradhat, érzékennyé válhat, vagy épp zsírosodni kezdhet a fűtött terek, szél és hőmérséklet-ingadozás miatt. Épp ezért a tavaszi szépségrutin sem lehet egy az egyben a nyári előfutára – finomhangolásra van szükség.