Élelmiszerbiztonság az otthonunkban – Kérdések és válaszok 1.
A kezdő háziasszonyok fejében számtalan kérdés megfogalmazódik a kezdeti időszakban, jó esetben megbízható segítségük is akad ezek megválaszolásában. A gyakorlottabb hölgytársaik vajon helyes választ tudnának adni a felmerülő kérdésekre? Vagy akad olyan terület, ami bizony tévhiteken alapszik? Teszteld magad és a tudásodat!
A sütéshez használt olaj és zsír újra felhasználható?
A használat után átszűrt, szobahőmérsékletűre hűtött, majd hűtőszekrényben tárolt olajat lehet teljes biztonsággal ismételten felhasználni. Hűtés nélkül anaerob környezet alakulhat ki, amely baktériumok melegágya lehet. Leszűrés nélkül a nagyobb ételdarabok pedig bomlásnak indulhatnak, ami szintén egészségügyi problémához vezethet. A habzó vagy elszíneződött olajba már ne kerüljön több sütni való!
Tényleg ártalmas lehet a nyers húsok leöblítése vízzel?
Egyes vélekedések szerint az öblítés során csak további baktériumok kerülhetnek rá a húsra, és az állati eredetű ételekben alapból jelen lévő kórokozók többsége a hőkezelés során amúgy is elpusztul. Mások viszont esküsnek az átmosásra. Amennyiben elkészítés előtt úgy döntünk, hogy átmossuk a húst, gondosan mossunk kezet előtte, majd vigyázzunk arra, hogy a mosás során minden kifröccsenő vízcseppet alaposan feltöröljünk, hiszen ezzel a keresztszennyezést kerülhetjük el. A kezünk fertőtlenítésére természetesen ez után a művelet után is szükség lesz.
A behorpadt konzervben lévő étel elfogyasztása okozhat gondot?
A horpadás miatt nyomás keletkezik a konzervben, emiatt néha szivárgás alakulhat ki az illesztések mentén, ezeken a kis réseken keresztül különböző mikroorganizmusok juthatnak be a konzerv belsejébe, amik aztán elronthatják a konzerv tartalmát. Ha ezt tapasztaljuk, inkább ne fogyasszuk el azt.
Forrás: extension.psu.edu/food-safety-questions-and-answers