Éljen a palacsinta-nap! Ünnepeljük és tekerjük!
Ahány nemzet, annyi féle palacsinta, és ez nem véletlen, hiszen annyiféle finomabbnál finomabb ízesítésben készül már csak a hazai feltekerős palacsinta is! A klasszikus desszertnek még saját világnapja is van, ami minden évben húshagyó keddre esik.
Ennek a mozgó ünnepnek a napja pedig éppenséggel ma van az idén! Habár Magyarországon sem külön fesztivál, sem karnevál nem kapcsolódik hozzá, azért mi is megünnepelhetjük otthon a konyhánkban sütögetve vagy éppen a kedvenc éttermünkben egy desszertre beülve.
Amennyiben otthon palacsintáznál és még kísérletezős kedvedben is vagy, süss egy itthon kevésbé ismert recept alapján feltekerős helyett egy pufók palacsintát!
Holland baba palacsinta, vagyis Dutch Baby Pancake
Hozzávalók:
Fél csésze univerzális liszt
fél csésze tej
2 nagy tojás
2 ek. kristálycukor
1 tk. vaníliakivonat
fél tk. só
2 ek. sótlan vaj
Porcukor, juharszirup és lekvár a tálaláshoz
Elkészítés:
1. Keverjük ki a tésztát:
Öntsük a lisztet, a tejet, a tojást, a cukrot, a vaníliát és a sót egy turmixgépbe vagy konyhai robotgépbe, és keverjük 10 másodpercig. Kaparjuk le az edény oldaláról a felkenődött tésztát,, majd turmixoljuk további 10 másodpercig, míg laza és elég folyékony tésztát nem kapunk.
2. Pihentessük a tésztát:
Hagyjuk a tésztát a turmixgépben 20-25 percig pihenni. Ezalatt a lisztnek lesz elég ideje, hogy rendesen felszívja a folyadékot.
3. Melegítsük fel a serpenyőt és a sütőt:
Közben tegyünk egy sütőben használható serpenyőt a sütő középső rácsára, és melegítsük elő a sütőt 220 C°-ra.
4. Olvasszuk fel a vajat:
Vegyük ki a serpenyőt a sütőből sütőkesztyű használatával, és helyezzük a tűzhelyre. Tegyük bele a vajat, és forgassuk meg a serpenyőt, hogy a vaj felolvadjon, és bevonhassa a serpenyő alját és oldalát is.
5. Adjuk hozzá a tésztát:
Öntsük a tésztát a vaj tetejére, és közben döntsük meg a serpenyőt, ha szükséges, hogy a tészta egyenletesen folyjon szét. Helyezzük a serpenyőt a sütőbe.
6. Süssük meg a palacsintát:
Süssük 15-20 percig a tésztát, amíg az fel nem puffad és a teteje enyhén meg nem barnul. (Az oldala és a széle sötétebb barna lesz.)
7. Tálaljuk forrón: A serpenyőben hagyott vagy tányérra átrakott palacsintánkat vágjuk fel, és tálaljuk juharsziruppal vagy lekvárral.
Tipp: A palacsintához kínálhatunk szezonális gyümölcsöket fagylalttal vagy csokoládés, illetve vaníliás öntettel!
Forrás: www.unnepnapok.com, www.thekitchn.com