Ellenállhatatlan tavaszi egytálételek - 2. rész
Előző cikkünket követően újra tavaszi specialitással jövünk, ám ezúttal most „csak” egy levest mutatunk – rengeteg zöldség főszereplésével -, mert ez a recept annyira laktató, hogy miután megeszed a gőzölgő, ricottával készült finomságot, egy darabig biztosan nem tudsz ránézni másra. Vágjunk is bele, jó főzőcskézést!

Zöldségleves ricottás gnocchival
Hozzávalók (4 adag):
A leveshez:
10 dkg vöröslencse
4 szelet bacon
1 csokor újhagyma
4 gerezd fokhagyma
2 ek sűrített paradicsom
3 db közepes sárgarépa
3 közepes szár zeller
20 dkg burgonya
fél, közepes hegyes erős paprika
12 db koktélparadicsom (a tetejükön a héjuk behasítva)
1 db közepes cukkini
2 teáskanál só
2.5 l víz
A nudlihoz:
12 dkg ricotta
12 dkg finomliszt
1 db tojás
1 csokor petrezselyem
1/3 teáskanál só
1 késhegynyi fekete bors (frissen őrölt)
5 dkg mozzarella (füstölt)
A fűszerkeverékhez:
2 ek római kömény (őrölt)
2 ek koriander (őrölt)
2 teáskanál kurkuma
fél teáskanál chilipehely
fél teáskanál mustár (por)
fél teáskanál gyömbérpor
Elkészítés:
A leveshez a lencsét átválogatjuk, többször átmossuk, végül tiszta vízbe áztatjuk fél órára. Vágjuk apróra a bacont, egy nagy fazékban olvasszuk ki a zsírját. Szedjük ki szűrőlapáttal, és tegyük félre. A visszamaradt zsíron pároljuk üvegesre az apróra vágott hagymát, adjuk hozzá a finomra vágott fokhagymát. Keverjük el a sűrített paradicsomot a hagymákkal, kicsit pirítsuk át, hogy ne legyen nyers íze.
Rakjuk a fazékba a felkarikázott répát, zellert, illetve a kockára vágott burgonyát. Öntsük bele a leszűrt lencsét és 2 púpos teáskanálnyi fűszerkeveréket. Pirítsuk pár percig, majd öntsük fel vízzel (kb. 2,5 l). Forraljuk fel, rakjuk bele a csípős paprikát meg a paradicsomot, sózzuk, és főzzük majdnem puhára a zöldségeket.
A nudlihoz a ricottát tegyük egy szűrőbe, hogy a felesleges nedvesség ki tudjon csepegni belőle. Fél óra elteltével keverjük össze a liszttel, a felvert tojással, a finomra vágott petrezselyemmel, sóval, borssal és a reszelt sajttal. Kanalazzuk habzsákba vagy egy nejlon tasakba, aminek az egyik sarkán kb. 2 cm nagyságú nyílást vágunk.
Amikor a leves már majdnem kész, rakjuk bele a kockára vágott cukkinit. Amikor újra forr, akkor a bal kezünkkel tartsuk a nejlon tasakot, és nyomjuk kifelé a nudlit belőle, a jobb kezünkben pedig egy ollóval vágjuk el 4 cm hosszúra. Mikor feljön a leves tetejére, onnantól számított 2 percig főzzük. Egyet vegyünk ki, és vágjuk ketté, hogy megfőtt-e. Jó étvágyat!
A megmaradt fűszerkeveréket tegyük egy üvegcsébe, és száraz, hűvös, fénytől védett helyen tároljuk.
A recept forrása: nosalty.hu