Emésztésünk apró segítője, az oregánó!
A mediterrán világ egyik jellegzetes fűszernövénye az oregánó. A bazsalikom mellett egy jó pizza elengedhetetlen fűszere. Íze és illata egyértelműen a nyarat idézi számunkra. Tudtad azonban, hogy egészségednek is jót tesz a fogyasztása, és könnyíti a nehéz falatok emésztését?
A szurokfű - melynek népszerű neve az oregánó, és időnként vadmajoránnának is nevezik - általánosan ismert univerzális gyógynövény, melyet leginkább emésztési panaszokra ajánlanak.
Több száz évvel ezelőtt rontás és gonosz szellemek elleni szerként is használták.
Jellemzők: az oregánó az árvacsalánfélék családjába tartozik. Szára, mely a 80 cm-es magasságot is eléri, eleinte vízszintesen nő, később fordul függőlegesre, általában pirosas árnyalatú. ezt tartja a különböző méretű ovális leveleket, amelyek mirigyei illóolajat termelnek. apró, rózsaszín virágai ernyővirágzatba gyűlnek össze. Ha a leveleket felaprítjuk vagy megrágjuk, érezzük fás, kissé kesernyés illatát és ízét.
A szurokfű egész Közép- és Dél-Európában, valamint a Közel-Keleten is megterem. A száraz, napos területeket kedveli, réteken, dombokon, sziklás hegyoldalakon nő.
A természetgyógyászat az oregánó virágzási időszakban begyűjtött leveleit használja fel.
Hatóanyagai
A cseranyagokon, keserűanyagokon és flavonoidokon kívül az oregánó illóolajat is tartalmaz, melynek gyógyító hatóanyagai az antibakteriális és gombaölő hatású timol, karvakrol és kariofilén.
Javallatok
A népi gyógyászatban népszerű növény, mindenekelőtt az emésztőrendszer működési zavaraival összefüggő panaszok esetén alkalmazzák. Élénkíti az étvágyat és az emésztőnedvek termelődését, enyhíti a gyomorfájást, a teltségérzetet és a görcsöket.
Antibakteriális és összehúzó hatása révén segít puffadás és hasmenés esetén, valamint a torok és az íny gyulladásos állapotain. elősegíti a hörgőváladék felköhögését, oldja a görcsöket, ezért az oregánóteát köhögés és hörghurut ellen ajánlják. Külsőleg alkalmazva fertőtleníti a bőrt, fürdőhöz adva ellazít.
Alkalmazása
Főzet - szórjunk egy bögrébe 2-3 kávéskanál szárított levelet, öntsük le forrásban lévő vízzel, és 10 percig hagyjuk állni. Ezt követően szűrjük le. Gyomor- és bélpanaszok vagy megfázás esetén igyunk meg mindennap 2-3 csésze teát, lehetőleg édesítetlenül
Fürdő - Forraljunk fel 1 liter vízben egy marék szárított levelet. Tegyük félre 10 percre, majd szűrjük le. Öntsük a főzetet a fürdővízhez. A megfázást, a fáradtság vagy túlterheltség érzését kezelhetjük vele.
Öblögetésre és lemosásra - A fentebb leírt módon készítsünk erős főzetet 2-3 kávéskanál szárított levélből. Hígítatlanul használjuk toroköblítésre és - átmosásra torokgyulladás esetén, illetve láb- és kézáztatásra bőrtisztítás céljából.
Inhalálás - bedugult orr és az ezzel járó fejfájás ellen inhaláljunk a nap folyamán néhányszor kamillateával, amelyhez pár csepp oregánóolajat adtunk.
Az oregánót az elvirágzás előtt kell leszedni. Csak a felső, nem fás hajtásrészeket szakítsuk le. A leveleket laza csokrokba fogva célszerű szárítani nem túl meleg, sötét helyen.
Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu/