2016.08.09. 16:41:36 15309 323

Emésztésünk apró segítője, az oregánó!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A mediterrán világ egyik jellegzetes fűszernövénye az oregánó. A bazsalikom mellett egy jó pizza elengedhetetlen fűszere. Íze és illata egyértelműen a nyarat idézi számunkra. Tudtad azonban, hogy egészségednek is jót tesz a fogyasztása, és könnyíti a nehéz falatok emésztését?

Egy csokor oregánó - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Egy csokor oregánó

A szurokfű - melynek népszerű neve az oregánó, és időnként vadmajoránnának is nevezik - általánosan ismert univerzális gyógynövény, melyet leginkább emésztési panaszokra ajánlanak.

Több száz évvel ezelőtt rontás és gonosz szellemek elleni szerként is használták.

Jellemzők: az oregánó az árvacsalánfélék családjába tartozik. Szára, mely a 80 cm-es magasságot is eléri, eleinte vízszintesen nő, később fordul függőlegesre, általában pirosas árnyalatú. ezt tartja a különböző méretű ovális leveleket, amelyek mirigyei illóolajat termelnek. apró, rózsaszín virágai ernyővirágzatba gyűlnek össze. Ha a leveleket felaprítjuk vagy megrágjuk, érezzük fás, kissé kesernyés illatát és ízét.

A szurokfű egész Közép- és Dél-Európában, valamint a Közel-Keleten is megterem. A száraz, napos területeket kedveli, réteken, dombokon, sziklás hegyoldalakon nő.

A természetgyógyászat az oregánó virágzási időszakban begyűjtött leveleit használja fel.

Hatóanyagai

A cseranyagokon, keserűanyagokon és flavonoidokon kívül az oregánó illóolajat is tartalmaz, melynek gyógyító hatóanyagai az antibakteriális és gombaölő hatású timol, karvakrol és kariofilén.

Javallatok

A népi gyógyászatban népszerű növény, mindenekelőtt az emésztőrendszer működési zavaraival összefüggő panaszok esetén alkalmazzák. Élénkíti az étvágyat és az emésztőnedvek termelődését, enyhíti a gyomorfájást, a teltségérzetet és a görcsöket.

Antibakteriális és összehúzó hatása révén segít puffadás és hasmenés esetén, valamint a torok és az íny gyulladásos állapotain. elősegíti a hörgőváladék felköhögését, oldja a görcsöket, ezért az oregánóteát köhögés és hörghurut ellen ajánlják. Külsőleg alkalmazva fertőtleníti a bőrt, fürdőhöz adva ellazít.

Alkalmazása

Főzet - szórjunk egy bögrébe 2-3 kávéskanál szárított levelet, öntsük le forrásban lévő vízzel, és 10 percig hagyjuk állni. Ezt követően szűrjük le. Gyomor- és bélpanaszok vagy megfázás esetén igyunk meg mindennap 2-3 csésze teát, lehetőleg édesítetlenül

Fürdő - Forraljunk fel 1 liter vízben egy marék szárított levelet. Tegyük félre 10 percre, majd szűrjük le. Öntsük a főzetet a fürdővízhez. A megfázást, a fáradtság vagy túlterheltség érzését kezelhetjük vele.

Öblögetésre és lemosásra - A fentebb leírt módon készítsünk erős főzetet 2-3 kávéskanál szárított levélből. Hígítatlanul használjuk toroköblítésre és - átmosásra torokgyulladás esetén, illetve láb- és kézáztatásra bőrtisztítás céljából.

Inhalálás - bedugult orr és az ezzel járó fejfájás ellen inhaláljunk a nap folyamán néhányszor kamillateával, amelyhez pár csepp oregánóolajat adtunk.

Az oregánót az elvirágzás előtt kell leszedni. Csak a felső, nem fás hajtásrészeket szakítsuk le. A leveleket laza csokrokba fogva célszerű szárítani nem túl meleg, sötét helyen.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu/

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Egyszerű alapanyagból különleges vacsora – lencsés zöldségtócsni joghurtos öntettel

Sokan gondolják, hogy különleges ételeket készíteni csak drága hozzávalókkal lehet. Pedig néha épp az egyszerű, hétköznapi alapanyagokból születnek a legizgalmasabb fogások. A lencse például olcsó, tápláló és sokoldalú, mégis ritkán gondolunk rá, ha vacsorát tervezünk. Most megmutatjuk, hogyan varázsolhatsz belőle könnyű, mégis különleges ételt.

Természetes hajápolás – mit tudnak a nagymamák titkos olajai, amit a modern kozmetikumok nem?

A hajápolás nem újkeletű dolog: évszázadokkal ezelőtt is keresték az emberek a fényes, egészséges haj titkát. Amíg ma tucatnyi flakont sorakoztatunk a fürdőszobapolcon, régen néhány egyszerű, természetes összetevővel érték el ugyanazt, vagy olykor még tartósabb eredményt. A nagymamák jól ismerték azokat az olajokat és növényi kivonatokat, amelyekkel táplálták és védték a hajat – anélkül, hogy mesterséges adalékanyagokra támaszkodtak volna.

Szilvás shake – finom, egészséges és szuperegyszerű!

A szilva nemcsak finom, hanem igazi szupersztár, ha az egészségünkről és az emésztésünkről van szó. Tele van rosttal, ami segíti a bélrendszer működését, így természetes módon támogatja az emésztést és a szervezet tisztulását. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, különösen magas a C-vitamin-tartalma, ami hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez.