Érik a szőlő: számos egészségügyi előnnyel!
Az alacsony kalóriatartalmú, vízben gazdag bogyós gyümölcs önmagában rendszeresen fogyasztva igazi kincs az emberi szervezet számára. Hogy miért is érdemes enni is, nemcsak borként inni a szőlőt? 9 okot is adunk rá!
Fehér, zöld, piros vagy lila. Bármelyik jelzőt is akasztjuk a szőlő elé, egyikkel sem nyúlhatunk mellé. Fogyasszunk belőle frissen a következő előnyös egészségügyi hatásai miatt:
1. Bőrvédő
Az ultraibolya sugárzás káros hatásaival sikeresen veszi fel a versenyt a szőlőben található speciális tápanyagok.
2. Hidratál
Kevesen tudják, de a szőlő több mint 80 %-a víz! Ez a tulajdonsága a sejtregenerálódásra kifejtett pozitív hatása kapcsán előnyös a bőr állapotára nézve is.
3. Segít elérni és megtartani az ideális testsúlyt
Az alacsony glikémiás mutatónak és a remek antioxidáns tulajdonságokkal megáldott gyümölcs javítja az anyagcserét.
4. Vércukorszintet szabályoz
A szénhidrát anyagcserét befolyásoló immunerősítő antioxidánsoknak köszönhetően a feldolgozatlan bogyós gyümölcs sikeresen csökkentheti a cukorbetegség kockázatát.
5. Fontos vitaminforrás
Az élelmi rostok és a B6-vitamin mellett K-vitamin tartalmának köszönhetően támogatja a szövetek és csontok megfelelő állapotát. Továbbá egy-egy fürt szőlő a vas felszívódását is elősegíti a jól ismert C-vitaminnak hála.
6. Gyulladásgátló hatású
A benne rejlő antioxidánsok csökkentik a sejtek károsodását, mivel kordában tartják a gyulladást okozó kémiai reakciókat.
7. Szívbarát
A szőlő egyes vegyületei hozzájárulnak a vérnyomás szabályozásához, csökkentik az oxidatív stressz okozta gyulladást, így védve az érrendszert.
8. Agyunk védelmezője
A kognitív hanyatlás kockázatát is csökkenthetjük szőlőfogyasztással, ezt polifenoljai teszik lehetővé: szerepet játszanak a neurotranszmitterek terén.
9. Csökkenti egyes daganatos megbetegedések kockázatát
A már említett antioxidáns hatás védi a sejteket az oxiditív stressz csökkentése által és korlátozzák a a daganat fejlődését kiváltó reakciókat.
Forrás: goodhousekeeping.com/health/diet-nutrition/a47266/health-benefits-of-grapes/