Erre csörög a dió… Miért hasznos, mire jó?
Kiváló fehérjeforrás, megannyi egészséges zsírsavat tartalmaz, fogyasztása jó hatással van a szív, a máj, a bélrendszer és az agy egészségére egyaránt. Mindezt és még sok mást megtudhatunk a dióról, erről a látványra nem túlságosan tetszetős csonthéjas termésről.
Említést érdemel, hogy a dió „nyomai” már az i. e. 7000-ben is felbukkannak, mégpedig pörkölt dióhéj formájában. A franciaországi neolitikus lelőhelyen a kutatók pörkölt dióhéjra bukkantak, melyről arra következtettek, hogy a neolitikumban élő emberek ezzel az eljárással tették könnyebbé a kemény héj feltörését. Nálunk a múltban a diónak olyan alakváltozatai is ismertek voltak, mint a dijó, dijú, gyijó, gyivóé, ami már a 14. század előtti írásos forrásokban feltűnik.
A diót - mint oly sok mindent az életben - sem érdemes a külcsínről megítélni, hiszen amellett, hogy felkerült a szuperélelmiszerek kategóriájába még számos „ínyenc részlettel” is meglepheti az érdeklődőket. Az omega-3-zsírsavakban, vitaminban és antioxidánsban gazdag dió a neurológiai egészséghez is nagyban hozzájárul. Ha lefekvés előtt egy kevés diót fogyasztunk, jobban el tudunk aludni - mindez azzal magyarázható, hogy a dió kiváló triptofán forrásként van számon tartva, amely anyag tulajdonképpen nem más, mint az alvásmintákat szabályozó, a pihentető és mély alvást elősegítő melatonin hormon előanyaga.
Korábban volt egy olyan nézet, mely szerint egy adott szervre formailag meghökkentő mértékben hasonlító növény támogatja annak működését, egészségét (pl. a sárgarépa szelet a szembelsővel mutat hasonlóságot, és valóban igaz, hogy az ebben található A-vitamin jót tesz a szem egészségének; ugyanez elmondható a paradicsom belsejéről és a szívkamráról is).
A dió(bél) esetében ugyancsak beigazolódott, hogy az nem csupán alakilag mutat kísérteties hasonlóságot az aggyal, hanem az egészsége megőrzésében is segít. A dió gazdag E-vitamin- tartalmának köszönhetően, ami egy erős antioxidáns és felveszi a harcot a szervezetben lévő szabadgyökök ellen, megállapították, hogy a demencia megelőzésében ugyancsak hatékonynak bizonyulhat. Több tanulmány kiemelte, hogy a dióban található polifenolok javítják az agyműködést, egyúttal meggátolhatják az öregedéssel járó szellemi hanyatlást.
Arra is fény derült, hogy a benne lévő gyulladáscsökkentő vegyületekkel minimalizálhatja a szívbetegségek kockázatát, valamint a rossz koleszterinszint csökkentésével tisztán tartja az artériákat. Ráadásul az alacsony glikémiás indexének köszönhetően, ami miatt lassan szívódik fel a szénhidrát a szervezetben, nem emeli meg a cukorbetegségben szenvedők vércukorszintjét sem.
A tápanyagokban gazdag dió egészségügyi előnyeinek kiaknázása érdekében javasolt önmagában, sózatlanul fogyasztani, figyelve arra, hogy ne fogyasszunk túl sokat belőle, hiszen tudjuk, jóból is megárthat a (túl) sok.