2017.05.16. 17:24:57 17675 432

Étkezz szezonálisan - Az idény zöldségek és gyümölcsök előnyei!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Természetesen mindig a friss zöldség és gyümölcs a legjobb, amit fogyaszthatunk, hiszen ezeknek sokkal magasabb a vitamin- és ásványi anyag tartalma, mint azoknak, amiket ideje korán leszednek a fáról, és több száz vagy akár több ezer kilométert utaztatják, hogy aztán az áruházak polcaira még kívánatos állapotban kerülhessenek...

Nyári zöldségek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nyári zöldségek

Ráadásul meg is kérik az árát annak, hogy télen is fogyaszthassunk például paradicsomot és paprikát, vagy májusban görögdinnyét... Az áron és a gyér vitamintartalmon kívül még van egy hatalmas hátránya a szezonon kívül érlelt zöldségeknek és gyümölcsöknek: elég magas a vegyszer tartalmuk is..., bár ez származási országonként változó lehet, és többnyire a határérték alatti, mégis érdemes erre is gondolni, amikor kiválasztjuk az elvileg egészséges rost- és vitaminforrást. Persze a szezonban is belefuthatunk vegyszeres zöldségekbe és gyümölcsökbe, erre nincs garancia..., ha csak nem magunk termesztjük vagy biztos forrásból vásároljuk. Mégis azt diktálja a józan paraszti ész - és a kutatások is -, hogy az óriás eprek, amiket februárban árulnak valószínűleg vegyszeresebbek, kevésbé finomak és vitamintartalmuk nem éppen kiemelkedő.

Egy EU-s felmérés szerint a fejes saláta, a paprika, a paradicsom, az uborka, a retek, az eper, az alma és a szőlő, a citrom valamint a grapefruit héja, a banán tartozik a leggyakrabban szennyezett növények közé. Nemcsak az import, hanem a hazai zöldségek és gyümölcsök is tartalmazhatnak vegyszereket (növényvédőket, gombaölőket, gyomirtókat, rovarirtókat), a vizsgált növények kb. 50%-ában ki tudták mutatni ezeket. Az üvegházas terményekkel - azaz a szezonon kívül termett zöldségekkel és gyümölcsökkel - kiemelten probléma volt - írja a tudatosvasarlo.hu.

A határérték alatti vegyszertartalom is gond lehet, hiszen szervezetünkben ezek összeadódnak, ahogy egyre többet eszünk ezekből.

A bio zöldségek és gyümölcsök mellett tehát a szezonális fogyasztás is jó döntés lehet. Nézzük legfontosabb zöldségeinknek és gyümölcseinknek mikor van idénye:

(A képre kattintva nagyobban is megtekintheted a táblázatot.)

Zöldségek, gyümölcsök szezonja | Kép forrása: infokiskunfelegyhaza.huZöldségek, gyümölcsök szezonja | Kép forrása: infokiskunfelegyhaza.hu

A friss zöldségek és gyümölcsök után a legjobb választás általában a fagyasztott!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Könnyű narancskrémleves, melegen vagy hidegen

Ha a narancsra gondolunk, akkor az első szó, ami eszünkbe juthat, az a C-vitamin. Azonban ez a pompás gyümölcs sokkal többet is kínál számunkra az immunrendszert erőteljesen támogató C-vitamin-tartalomnál. Tartalmaz olyan anyagokat is, melyek megelőzhetik vagy késleltethetik a krónikus betegségeket – ilyenek a kálium és a foszfor. Fogyasztásával megakadályozható a kiszáradás, elősegíti az emésztést, segít a méregtelenítésben, szabályozza a vércukorszintet, csökkenti a hasi zsírt. Érdemes a sokak által kedvelt és bevett reggeli rituálévá formálódott narancsléfogyasztás mellé beékelni néhány új receptet is. Például egy finom narancskrémlevest.

A neurózis már civilizációs betegség – Jelek, kutatások és megküzdési lehetőségek

A neurotikus személyiséget leginkább az érzelmi instabilitás, a szorongás, az ingerlékenység, az önbizalomhiány, a depresszió és más negatív érzések jellemzik. A neuroticizmusban érintett egyének általában stresszkezelési nehézségekkel és kedvezőtlen önszabályozó képességgel rendelkeznek, ami a kapcsolataik minőségére is hatással van. Erősen hajlamosak az idegeskedésre, aggodalmaskodásra, konfliktusos helyzetben nehezen tudnak megnyugodni. Mit lehet tenni?

VIZSGAIDŐSZAK: A GYORSÉTELEK ÉS A TÚLZOTT CUKOR- VAGY KOFFEINBEVITEL RONTHATJA AZ EREDMÉNYT

Míg a tápláló, vitamindús, rostokban gazdag ételek serkentik az agyműködést és segítenek az összpontosításban, addig az elégtelen mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás, a túl sok cukor, és a túlzásba vitt gyorséttermi, valamint feldolgozott étel csökkentheti a koncentrációt. A Semmelweis Egyetem dietetikusa a mértéktelen koffeinfogyasztás kapcsán pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy álmatlansághoz vezet, holott a megfelelő agyi tevékenységhez a kielégítő alvásmennyiség is nagyban hozzájárul.