Ez a két idénynövény mindenképp kerüljön az asztalodra!
Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos az étrendünkbe beiktatni a gyümölcsök és a zöldségek fogyasztását, hiszen a bennük található ásványi anyagok, vitaminok kulcsfontosságúak az egészségünk megőrzésének érdekében. Szerencsére a természet bármely évszakban kínál számunkra olyan zöldségeket, gyümölcsöket, amelyek vásárlásával a helyi termelőknek is nagy segítséget nyújthatunk. Elhoztuk számotokra azt a top 2 októberi idénynövényt, amelyeknek mindenképp érdemes az asztalra kerülnie.
Fodros kel
A fodros kel – hasonlóan több káposztaféléhez – kisázsiai eredetű és a római korban a vándorló kelták terjesztették el Európa nyugati részénél. A honosodásának köszönhetően ma már igazán közkedvelt zöldségnövény lett a kontinens több pontján is. Mindez annak is betudható, hogy a fodros kel forrása több olyan tápanyagnak, amelynek az emberi szervezetnek szüksége van. Megtalálható benne az A-, C-, E-, K- és B6- vitamin, továbbá növényi fehérjéket és élelmi rostokat tartalmaz. Ásványi anyag tartalma is említésre méltó, ugyanis van benne mangán, vas, kalcium, réz és nem utolsó sorban kálium. Úgy tartják, hogy egy tányérnyi fodros kelből készült étel fedezi a napi C-vitamin szükségletünk 88 %-át. A fodros kel fogyasztásával csökkenthetjük a gyulladást a szervezetünkben, az asztmára is nagy segítséget nyújt, továbbá tisztítja a vastagbelet és védi az emésztőrendszerünket.
Naspolya
A naspolya őshazája a Kaszpi-tenger partja. A történelem folyamán a rómaiak által került át Európába. Ma Törökországban, Örményországban és Iránban is tömeges fordul elő, de meghonosodott már a Balkán-félszigeten, Kelet- és Dél-Európában is. A Brit-szigeteken annyira népszerű volt, hogy a királyi konyhák különlegességként kezelték. A szarvasgombával és a kaviárral azonos rangon emlegették. Érthető, hiszen a naspolyában megtalálható a réz, a cink, a mangán, a magnézium, a vas, a kálium, a kalcium. Vitaminok közül a B1-, a C- és az A-vitamin is. Ásványi anyag és vitamin tartalma kifejezetten jót tesz az emésztőrendszerünknek, a csontjainknak, és még a vércukorszintünket is mérsékelheti. A középkorban például a naspolyából főzött teát vesekőképződés ellen ajánlották.
Forrás:tudatosvasarlo.hu