2022.04.23. 11:52:29 6032 204

Ezeket a hibákat ne kövesd el, ha munkára jelentkezel
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Manapság a munkaerőpiacon szinte farkastörvények uralkodnak. Az idősebbek nagy tapasztalattal rendelkeznek bizonyos területeken, viszont a modernizált és informatikai világban nehézségekbe ütközhetnek. A fiatalok óriási lendülettel vetik bele magukat az életbe, akár egy egyetemi diplomával, de hátrányuk származhat abból, hogy nem járatosak a hétköznapi protokolláris ügyekben. Nézzük, milyen hibákat nem szabad elkövetnünk, ha egy adott munkakörre, álláshirdetésre jelentkezünk.

Állásinterjú - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Állásinterjú

A legelső és legfontosabb dolog, ami nélkül el sem kezdhetjük az álláskeresést, az az, hogy az adott álláshirdetés szövegét nagyon alaposan elolvassuk és áttanulmányozzuk, a szöveg elejétől az utolsó betűig. Elég gyakran a sorok között van az a bizonyos "kutya elásva" amit nem veszünk észre. Rákérdezhetnek! Ha nem vagy elég szemfüles, máris kiestél a rostán.

Ne keverd össze az álláshirdetéseket! Borzasztó kellemetlen tud lenni, amikor a sok bába közt elvész a gyerek, és te nem emlékszel pontosan melyik hirdetésre mikor és mit válaszoltál. Jegyzetelj. Feltétlenül. Mindent jegyezz fel, amit csak lehet: hol találtad a hirdetést, mikor találtad, melyik cég hirdetése, írd ki a fontosabb tudnivalókat a hirdetés szövegéből, és feltétlenül jegyezd fel a cég adatait és a kontakt személy elérhetőségeit. Jegyezd fel, ha már személyesen is kommunikáltál valakivel, hogy mit beszéltetek meg, illetve ha a hirdetésben nem volt megadva név, azt is írd fel kivel beszéltél. Erre később hivatkozni is tudsz, illetve annak, akinek megjegyezted a nevét ez biztosan sokat fog jelenteni. Érdemes egy képernyőfotóval elküldened a hivatkozást, hogy konkrétan erre a hirdetésre reagáltál.

Az önéletrajzodat ne felejtsd el minden próbálkozási időszak előtt átnézni és aktualizálni. Nagyon kínos, ha az adataid között van valami hiba, nem pontos a telefonszámod, vagy már nem annyi idős vagy, mint ami oda van írva. Csakis azokat a kompetenciákat írd oda, amikkel valóban rendelkezel. Ha nem tudsz elég jól angolul valószínűleg már a bemutatkozásnál le fogsz bukni, tehát nem érdemes ebben sem füllentened, ettől a személyes találkozónál csak unszimpatikusabb leszel.

Az önéletrajzodban csak a legfontosabb és konkrét információkat adj meg, ami ahhoz az adott munkakörhöz pont elég. Ne a Háború és béke több kötetes regényt küld el egy munkáltatónak. Gyakran az ilyen végtelen történet jellegű önéletrajzok azok, amelyeket egy jó érzésű HR-es meg sem fog nyitni. Legyél lényegre törő és frappáns. Ha pici humort is bele tudsz csempészni, azt még esetleg külön is díjazhatják, egyszer érdemes kipróbálni, de csak ha elég vakmerő vagy és ha van is humorod. Ez gyakran jelent előnyt másokkal szemben. Egy jól összeállított és megfogalmazott, velős önéletrajz olyan, mint egy portré, azonnali és megváltoztathatatlan képet nyújt az emberről.

Apropó, ha már a portrénál tartunk. Ugye azt mondanom sem kell, hogy ne a nyaralós-rövidgatyás-napszemcsis szelfidet biggyeszd oda az önéletrajzodra. A cuki, tengerparti bikinis fotó sem igazán illik ide. Bármilyen hihetetlen, esküszöm, a munkáltatók nagy része bizony találkozik ilyenekkel a benyújtott önéletrajzok között. Esélytelen leszel egy ilyen rossz dobással. Milyen fotó legyen ott? Mindenképp aktuális. Ha már elmúltál negyven, akkor kérlek ne az érettségi fotódat rakd oda. Ha mindenképp mellbedobással szeretnél győzni, akkor ugyan a mély dekoltázsú ruhának is megvan a maga helye a munkáltatók világában, de akkor ne csodálkozz, ha egy night club fog igazán örülni az önéletrajzodnak. Nem muszáj gyászosnak sem lenned, nyakig fekete garbóban. Az meg már az Adams family kategória határait súrolja.

Maradjunk hát valahol középen: a szolid, de elegáns és viszonylag egyszerű ruházat, az ápolt és jól fésült külső, a lazán karba font kéz, ami egy kis magabiztosságot sugall valószínűleg meg fogja nyerni a munkáltatót. Lehet, hogy ez a néhány tipp így összegyűjtve kicsit viccesen és banálisan is hangzik, de elég szomorú, ha nem figyelünk oda és pont néhány ostoba baki miatt esünk el álmaink munkájától. Ne engedjük meg ezt magunknak.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?

Ne keverd össze! – 3+1 érzés, ami már/még nem szerelem, vagy soha nem is volt az

Te is beleestél már abba a hibába, hogy annyira szerettél volna már szerelmes lenni, hogy már-már bemesélted magadnak ezt az érzést, és teljesen úgy tűnt, hogy tényleg szerelmes vagy? Aztán persze egy helyzet, egy reakció, egy döntés miatt jött a felismerés: ez nem is szerelem!