2024.04.19. 17:48:29 6334 242

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

Illóolaj - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Illóolaj

A szorongás leggyakrabban tapasztalt tünetei közül megemlíthetjük a túlzott mértékű feszélyezettséget, nyugtalanságot, koncentrációs nehézségeket, ingerlékenységet. Mindezek gyakran olyan fizikai panaszok kíséretében jelentkezhetnek, mint az erős szívdobogásérzés, izzadás, remegés, alvászavarok, hányinger, hasi fájdalmak. Sajnos a kutatások arra is rámutattak, hogy a szorongásos zavarral küzdők esetében látványosan megnövekedhet a depresszió, a szerhasználat, illetve az önpusztító gondolatok és magatartások kockázata.

Dr. Debra Rose Wilson professzor, kutató és holisztikus coach szerint az illóolajok egyes típusai, több egészségügyi probléma mellett, a szorongáskezelés folyamatában is használhatók. A természetes illatanyagok aromaterápiás felhasználás során olyan panaszok kezelésében is alkalmazhatók, mint az emésztés elősegítése, a fájdalomkezelés, valamint a stressz- és szorongáscsökkentés.

A meglátások szerint az illóolajok képesek stimulálni az idegrendszer számára üzeneteket közvetítő, orrban található szagreceptorokat. Sokan pedig azt feltételezik, hogy az illóolajok a szervezet energiarendszerére is hatást gyakorolhatnak, ezért az aromaterápia során előszeretettel veszik igénybe. Fontos, hogy olyan terápiás minőségű illóolajokat szerezzünk be, melyek alkalmasak az inhalálásra, nem tartalmaznak semmiféle szintetikus illatanyagokat, – melyek inkább ártanak, semmint gyógyítanak – ugyanakkor arról is érdemes meggyőződni, hogy megbízható forrásból kerülnek az otthonunkba.

A szorongás ellen leginkább mozgósítható természetes és gyógyító hatással felvértezett olajtípusok közül megemlíthető:

A levendula, mely régóta az egyik legsűrűbben használt aromaterápiás olajként tartható számon, különleges természetidéző illatával. Illatának nyugtató ereje van, melynek köszönhetően pihentetőbb lehet az alvás, és elősegíthető a stressz és szorongás. A Natural Medicine Journal által közzétett 2012-es kutatásból kiderül, hogy a levendula aromaterápia hatással van az agy érzelemirányító rendszerére, az úgynevezett limbikus rendszerre. Továbbá meggyőző lehet a Science Direct 2019-es összefoglalása is, melyben olyan tanulmányokat (több mint 70-et) tekintettek át, ahol a levendulát szorongásenyhítés céljából alkalmazták.

A kamillaolaj ugyancsak ismert és kedvelt, hiszen kellemes illata mellett nyugtató hatással is rendelkezik. Noha egyelőre csak néhány kutatás tanúsítja (pl. a 2017-es Pub Med Central) a kamilla illóolaj szorongáscsökkentő ismérvét, figyelemre méltó, hogy a GAD betegek, azaz a generalizált szorongásos zavarban érintettek esetében csökkentek a szorongásos tünetek, és kevésbé került sor a visszaesésre.

Szintén hasznos lehet a szorongáscsökkentést illetően az egyedi illatú, így a kozmetikumokban és parfümökben gyakran igénybe vett jázminolaj. Néhány tanulmány rámutatott arra, hogy a jázminolaj illatának belélegzése amellett, hogy növeli a közérzetet, még arra is képes, hogy előcsalogassa a romantikus érzéseket (lásd a Research Gate 2013-ban közzétett tanulmánya). A jázminolaj egy másik előnyére is felhívták a figyelmet a kutatók, mégpedig arra, hogy álmosság okozása nélkül képes nyugtatni az idegrendszert.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Készíts illatos banánkenyeret teljes kiőrlésű lisztből

Amellett, hogy ez a kenyér tele van rostokkal és tápanyagokkal, az egész konyhádat átitatja majd az édes banán és fahéj aromája, ami csak tovább fokozza az örömöt a sütés folyamatában. És ha még egy kis extra kihívást keresel, akkor szórj bele néhány dió vagy mogyoró darabot a tésztába, hogy még izgalmasabb legyen az élmény!

Ezek a feng-shui praktikák neked is jól jöhetnek

Mindannyian örömünket leljük egy jó energiákkal teli légkörben. Az ilyen helyekre belépve kellemesen érezzük magunkat. Van néhány – az ősi kínai hagyományokból – ránk maradt feng-shui eljárás, amelyekkel nagyobb eséllyel tudunk pozitív környezetet kialakítani magunk körül. A szakemberek szerint ezekkel a praktikákkal kiküszöbölhetővé válhat a kimerültségérzés, jó irányba terelhető a gondolkodás- és viselkedésmód. A feng-shui egy eszköz, amellyel harmonikusabbá tehetjük az életterünket.

A pillanat megörökítésének művészete - A fotózás élménye

A többszörösen is díjnyertes, nemzetközileg nagy szakmai elismertségre szert tett, fekete-fehér stílusáról híres fotóművész és építész, Julia Anna Gospodarou szerint több tényező is szükséges ahhoz, hogy a fotózást művészetként értékeljük. Ezek között szerepel példaként az eredetiség is. A fényképezés mint művészet révén más szemszögből szemlélhetjük a körülöttünk lévő világot. A művészetre pedig hajlamosak lehetünk úgy tekinteni, akárcsak egy olyan különleges eszközre, amely segít megérezni a belső egyensúlyt. Nem csoda, hogy egyre többen választják a fotózást hobbi tevékenységként.