2020.12.24. 12:04:27 11979 258

Ezért fogyassz ritkán szénsavas üdítőt!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A szénsavas üdítők manapság a reneszánszukat élik, pedig érdemes odafigyelni a fogyasztására, mert több betegség felelőse is lehet ez a sokaknak oly kedvelt ital.

Szénsavas üdítő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szénsavas üdítő

Teljesen mindegy, hogy az a szénsavas ital, amit fogyasztunk cukros vagy cukormentes, minden verzióban rombolhatják az egészségünket. Természetesen, ha mértékkel fogyasztjuk, nem okozhatnak komoly problémát, de talán az lenne a legjobb, ha teljesen elfelejtenénk ezeket az üdítőket.

Egy átlagos palack szénsavas üdítő 9 kanál cukrot és kb., 150 kalóriát tartalmaz. Ezeket a termékeket a napi szintű fogyasztása okán nagyban felelőssé teszik az elhízásért, a szívbetegségek kialakulásáért, a zsírmájért és a vesekő kialakulásáért. Vajon mi történik a szervezetünkkel, ha mértékkel fogyasztjuk őket?

Kutatási eredmények

A Harward kutatók közel két évig vizsgálták, elemezték, hogy milyen hatást gyakorol a súlyra és a derékbőségre a szénsavas üdítőital fogyasztása. 11 218 mexikói nő vett részt a kísérletben, akiket csoportokra osztottak. Az egyik csoport hetente egy doboz szénsavas üdítőt ivott meg, az ő esetükben nem történt súlygyarapodás, hasonlóan azokhoz, akik egyáltalán nem ittak az italból. A másik csoportnak fokozatosan emelték az adagot, a heti egy dobozos csoporthoz képest ők 0,25 kg-ot híztak a kísérlet alatt. A kutatók azt is megfigyelték, akik napi szinten fogyasztottak ebből a cukros üdítőből 0,82 kg súlynövekedést eredményezett.

Mit tesz a szervezetünkkel?

A súlygyarapodáson túl egyéb kockázatai is lehetnek a rendszeres szénsavas üdítő fogyasztásának. Szinte azonnal inzulinemelkedést okoznak, ami amilyen gyors energiatöbbletet jelent, olyan gyorsan esik vissza ez az energiaszint és ennek következményeként ránk tör a farkaséhség vagy az álmosság. A baj az, hogy az étvágyunk befolyásán túl a koncentrációnkat és a stressz-szintünket is érinti, nem pozitív irányban.

Hatással van még:

  • a fogaink állapotára
  • a lányok korai pubertására
  • a mellrák kialakulásának kockázatát is növelheti

Joggal gondolhatjuk azt, hogy talán érdemes teljes mértékben száműzni az életünkből a szénsavas üdítő italok fogyasztását. Azért, azt a harwardi kutatók is elmondják, időnként egy-két pohár még nem okoz komoly problémákat.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.