2022.06.18. 12:19:43 7584 215

Ezért fontos a bokatörés utáni gyógytorna
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sokszor, amikor a bokatörés után lábadozik az ember, nem igazán van tisztában azzal, hogy mennyire fontos lenne egy gyógytornász segítsége. A kezelés ugyanis hatékonyan szüntetheti meg a tüneteket, sokkal gyorsabb és hosszabb távon is eredményesebb gyógyulást segíthet elő. Ebben a cikkben leírjuk, hogy miért fontos, hogy bokatörés után szakember segítségét kérjük.

Bokatörés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bokatörés

Milyen típusai vannak a bokatörésnek?

A boka ízületét három csont alkotja, ez a sípcsont, a szárkapocscsont, illetve az ugrócsont. Mind a három érintett lehet egy sérülés során, akár külön-külön, de előfordulhat, hogy egyben is. Éppen ezért, több okból kifolyólag fontos a bokatörés utáni gyógytorna. Attól függően, hogy a baleset hány csontot érint, mekkora a sérülés, milyen a törés, lehet szó egyszerű vagy súlyos bokatörésről egyaránt. Emellett beszélhetünk stabil és instabil típusról is, attól függően, hogy a törés behatolt-e a boka ízületeibe, illetve hogy a sérült részek elmozdultak-e a helyükről.

A bokatörés lehetséges okai

Amikor az ember bokája sérül, eltörik, akkor szinte minden esetben csavarásos erőbehatásról van szó. Az egyik ilyen lehet a félrelépés, ilyenkor a testrész megcsavarodik, amely végül töréshez vezet. Ez általában akkor fordul elő, amikor valamire véletlenül rálépünk, ezt követően pedig nem jól érkezünk meg a földre. Sokszor focizás során történik ilyen, amikor rosszul találjuk el a labdát, tehát nem belerúgunk, hanem rálépünk. Ebben az esetben a láb egy csavarodásos mozdulattal érkezik meg a talajra, ami eredményezhet ficamot és törést egyaránt.

A másik gyakori oka a magasból való esés, amikor a lábra nehezedik a súly, a bokánk tart meg bennünket, arra az egy részre koncentrálódik az esés terhe. Ez gyakran vezet töréshez, ami bizony hosszú hetes és hónapos gyógyulást von maga után.

A harmadik legfőbb oka az autóbaleset következtében előforduló törés, de sokszor a csontritkulás során is előfordulhat, hiszen ilyenkor a csontok állománya jelentősen csökken. Az idősebbeknek nem véletlenül törékenyebbek a testrészeik, hiszen ilyenkor elegendő egy rossz lépés, egy kisebb esés és máris nem tudnak lábra állni. A bokaízület instabilitása tehát hatalmas kockázat, érdemes megelőzni a bajokat és gyakran mozogni, tornáztatni azt.

A bokatörés tünetei

Ahhoz, hogy gyors legyen a felépülés, tisztában kell lennünk azzal, hogy valóban törésről van- e szó. Ha lüktető fájdalmat érzünk, bedagad vagy megduzzad a boka, véraláfutásos lesz, érzékeny és deformált, akkor érdemes azonnal felkeresni egy szakembert. A törés nem játék, főleg, ha az ember egyik végtagjáról, a lábáról van szó. Egy esetleges kezeletlen bokatörés hatalmas kockázatot jelenthet a későbbiekre nézve.

A kezelés folyamat

Nem kell azonban rögtön kétségbeesni, hiszen egy képzett szakember, egy gyógytornász hatékony segítséget nyújthat, akár műtét nélkül is. A boka rögzítését követően - amelynek időtartama 2-6 is lehet - gyógytornás kezelés javasolt. A terápia során fontos a fájdalom csillapítása, a duzzanat csökkentése, ami történhet speciális eszközökkel és persze személyre szabott gyógytornával egyaránt.

Egy egyszerű bokatörés esetén még egy orvos bevonásával is legalább hat hétre van szükség, hogy a páciens ismét teljes életet élhessen. Egy súlyosabb esetben a rehabilitáció azonban akár két hónapig is eltarthat. Minél előbb fordul az ember szakemberhez, annál nagyobb az esély a gyors és teljes gyógyulásra.

Ha azonban a balesetet követően nem megyünk el vizsgálatra, akkor nem tudhatjuk, hogy milyen mértékben terhelhetjük a sérült végtagot. Gyakran előfordul, hogy ilyenkor még nagyobb terhelés éri a lábat, így a szövetek nem forrnak össze megfelelően. Ilyenkor egyfajta álízület alakul ki, ami folyamatosan instabil lesz és sokszor fájni is tud. A mozgás korlátozottá válik, amit csak nagyon nehezen lehet valamennyire helyreállítani.

A törés után tehát a torna célja kettős, hiszen részben az izomerő növelése lenne fontos, másrészt pedig a beszűkült mozgásterjedelmet kell ismét megnövelni. Ha viszont nem kérünk segítséget, nem áll helyre az egyensúly, akkor bizony a boka sokszor bedagadhat, vizesedhet, újra megsérülhet. Ne hanyagoljuk el tehát a kezelést, hiszen fontos, hogy ismét teljes életet élhessünk!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...