2019.09.23. 15:34:28 8031 255

Ezért járjatok kutyaiskolába!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A felelős állattartásról szerencsére egyre többet hallani, minden frontról támadnak a cikkek, vélemények, jó tanácsok, hogy hogyan kell felelősen kutyát választani, miért ne támogassuk a szaporítók tevékenységét, miért ivartalanítsunk. Ám, a felelős kutyatartás része a megfelelő képzés és szocializáció is, tehát a kutyaiskola. Erről meglepően kevés szó esik, pedig rendkívül fontos. Olvass tovább és megtudod, miért!

Kutya játszik a falevelekkel - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kutya játszik a falevelekkel

A kutyaiskoláról az avatatlan, tapasztalatlan gazdiknak és gazdi jelölteknek sokszor az az elképzelése, hogy ott trükköket tanul a kutya, annak való, aki költséges hobbira vágyik a kutyájával. Pedig ez az elképzelés egyáltalán nem fedi a valóságot.

De akkor mire jó a kutyaiskola?

Persze hobbinak is nagyszerű, hiszen általában a képzésen remekül szórakozik az ember a kis kedvencével együtt, ráadásul négylábú társunk még nálunk is jobban élvezi az egészet.

Ennél azonban jóval többről van szó. Fizikai és lelki egészsége érdekében, normális életmód kialakításához egyaránt nagyon fontos a kutyusunk képzése.

Ha van lehetőségünk, már egész apró korban érdemes kutya-oviba, majd kutyaiskolába vinnünk a kedvencünket, hiszen itt megtanul megfelelően viselkedni más kutyák társaságában. Ne féljen és ne keltsen félelmet, ne támadjon és ismerje fel, ha vissza kell vonulni. Ennek köszönhetően lesz később élvezetes, nyugis a séta és a kutyafuttatóban, erdőben, szabadban töltött közös idő.

Emellett elengedhetetlen, hogy megtanulja az alapvető parancsokat, amik az ő biztonságát szolgálják. Úgy, mint maradj és a gyere, illetve, hogy hallgasson a nevére. Természetesen elsajátíthatja az ül, fekszik, pacsi, futás stb. parancsokat is, de azok nélkül biztonságosan tud létezni a gazdival, míg az előzők nélkül nem.

Ezen kívül, nagyon fontos, hogy a kutyánk agyát folyamatosan edzésben tartsuk. Rendkívül kevés típusnak, és ott is elsősorban munkavonalon tenyésztett kutyáknak van szüksége valós fizikai lefárasztásra. A legtöbb kutyának sokkal inkább az agyát kell napról napra lefárasztani, hogy elégedett, boldog, ne pedig egy unatkozó és emiatt rosszcsont eb legyen. Ehhez játékokat, feladatokat tanulhatunk meg, amik ráadásul erősítik a gazdi-kutyus kötődést is.

A kapcsolat erősödésével pedig nő a bizalom a két fél között, így a kutyánk biztonság érzete is stabilabb lesz, a ragaszkodása pedig nagyobb.

Nem elég, ha más viszi

A „pedig járt kutyaiskolába” mentegetőzés sok mindent elárul. A kutyus ugyanis megjegyzi, amit tanul. De a gazdinak is tanulni kell, hiszen az állata viselkedése, az ő viselkedésétől függ. Tehát a kutyás képzésen elsősorban a gazdi tanul – így egy másik ember, elképzelhető, hogy nem tudja megfelelő kezelni a kutyust. De az nem a kis kedvencen múlik!

Szeparációs szorongás, balhés ugatás, pisi-gondok és más viselkedésproblémák

Ha gondok merülnek fel a kutyusunkkal kapcsolatban, szinte biztos, hogy egy jó kutyakiképző segítségével, következetes és ismételt munkával meg fogjuk tudni oldani. Persze ne az oktatótól várjuk a csodát – ő abban segít, hogy nekünk mit kell tennünk ahhoz, hogy a gond megoldódjon.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...