2021.02.07. 14:10:45 13076 254

Farsangi fánk kisokos! – Szalagostól a képviselőig
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Felütötte fejét a február, közeleg a farsang, készül a konyhákban a fánk. De egyre gondolunk, ha fánkot emlegetünk? Vagy annyira átalakult és globális lett a fánk kultúra, hogy a színes bevonatú cukorszóratos karika egyenértékű lett a mama szalagos fánkjával?

Cukormázas fánkok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Cukormázas fánkok

Szalagos fánk

Az igazi hazai klasszikus, anyáról anyára szálló receptekkel. A szalagos fánk világos sávját a derekán, tehát a névadó „szalagját” a sütési technika adja. Egyszer az egyik, míg másszor a másik felét sütjük ki olajban néhány perc alatt, miközben a tészta felpuffad. A végeredmény nagyon finom, puha. A lekvár vagy csoki, akár sütés előtt beletölthető, akár utólag rátehető.

Donut

Több, mint tíz éve a hazai piacon is nagy teret hódított magának a közepén lyukas amerikai fánk. Korábban a nyomozós filmekben az amerikai rendőrök tipikus kedvenceként láttuk mindig, majd később megkóstoltuk és sokunknak szintén bekerült a kedvencek közé. A tésztája kissé nehezebb a mi szalagosunknál, az édes máz pedig igen sokféle ízben készül a csokistól az epresen át a puncsosig akár.

Csörögefánk

Szintén egy klasszikus hazai a forgácsfánk néven is ismert fánk, de népszerűsége mégis elmarad a szalagos fánkétól. Elkészíteni egyszerűbb, nem kell keleszteni, sem dagasztani, tésztája jól nyújtható, vágható. Mártogatva, vagy porcukorral hintve egyaránt finom.

Kleinur

Az izlandiak fánkja egészen hasonlít a mi csörögefánkunkhoz, ám sok joghurttal készül, ennek köszönhetően pedig zsírosabb és omlósabb állagú. A benne lévő kardamomtól kapja igazán jellegzetes aromáját, fogyasztani pedig édes tejföllel, joghurttal, lekvárral szokás.

Chorros

A Mexikóból, Spanyolhonból származó csík alakú édesség manapság már világszerte kapható street foodként, de multikban is találkozhatunk a fagyasztott változatával. Kávé, forró csoki mellé fogyasztják előszeretettel, de fahéjjal és porcukorral szórva önmagában is mennyei. A tojás nélküli változat roppanósabb, míg az itthon népszerűbb tojással készült valamivel puhább.

Gulab jamun

Aprócska indai sütemény, édes szirupban. Kelesztés nélkül készül, egyszerű recept alapján, édesen és sok fűszerrel. Neve virágvizet jelent, és ízesítéséből ered: narancsvirágvízzel, rózsavízzel készül a fánkot körülfutó szirup. Ha házilag készítjük egyszerűbb dolgunk lesz a mézzel, a nehezen beszerezhető vizek helyett.

Forrás: divany.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.