2015.05.18. 12:30:30 31074 361

Fedezd fel újra a pirítóst! - Nagyszerű tippek!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A pirítós nem csak egy szelet kenyér. A pirítós van, akinek egy életforma. Ismertem egy ír nőt, aki minden egyes ebédjére pirítóst evett az irodában. Vajjal. Ami nem hangzik éppen túl egészségesen. Az angolszász országokban azonban ez egyáltalán nem szokatlan. Pirítós+vaj+különböző sajtok és már meg is volt az ebéd. Nem túl változatos, de legalább gyors. Aztán vacsorára esznek valami rendeset, frissen elkészítve.

Pirítós - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pirítós

Persze most nem arra szeretnénk buzdítani, hogy kövesd ezt a nem túl változatos és cseppet sem egészséges szokást. Csupán arra szeretnénk rámutatni, hogy nem feltétlenül rossz ez sem, és néha a változatosság kedvéért miért ne ehetnél Te is egy kis toast-ot?

A pirítós ideális többek között cukorbetegeknek!

Tudtad például, hogy a megpirított kenyérnek alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a frissnek? Pedig így van! A livestrong.com oldal szerint - egy 2008-as kutatásra hivatkozva, amely az European Journal of Clinical Nutrition c. folyóiratban jelent meg – a pirítás csökkenti a kenyér glikémiás indexét, ezért kisebb hatással van a vércukorszintre, nem növeli azt meg olyan hirtelen, így cukorbetegeknek és az erre érzékenyeknek ideális táplálék.

Ehhez még hozzájön az az előny is, hogy a pirítóst hosszabb ideig kell rágni, így elegendő mennyiségű nyál fog termelődni ahhoz, hogy az emésztés rendesen beinduljon. Remek hír az emésztési problémákkal küzdőknek! Nem hiába javasolják a magas gyomorsav ellen, hogy egy kis szelet pirítós elrágcsálásával kezdjük a napot. Reméljük, hogy meghoztuk a kedved hozzá.

Tedd változatossá a pirítósodat!

Ha nem is ebédre, de reggelire vagy vacsorára igazán jó választás lehet a pirítós. Már csak az a kérdés, hogy mivel dobjuk fel, hogy ne váljon hamar unalmassá. Tíznél is több ötletünk van!

  • Vaj helyett locsold meg olívaolajjal vagy tökmagolajjal!
  • Vaj + méz; vaj + dzsem – klasszikus kombináció.
  • Fokhagymás toast – hétvégéi reggeli.
  • Készíts katalán kenyeret: dörzsöld be fokhagymával, paradicsommal és locsold meg olívaolajjal. Isteni - szintén hétvégére ajánljuk :)!
  • Szórj rá apróra vágott petrezselymet vagy snidlinget!
  • Sajt és gyümölcs: jó párosítás bármilyen sajt a camamberttől a trapistáig. A sajtokhoz pedig jól illenek a savanykás gyümölcsök, mint például az alma, az áfonya, de finom lehet vele a szilva és a körte is! Ezenkívül már csak egy kis dió hiányzik a fenséges nap kezdéshez!
  • Vaj, lekvár és sajt: bár itthon nem jellemző ez a kombináció, azért érdemes megkóstolnod. Savanykás szilva, ribizli, meggy vagy áfonya lekvár a vajas pirítósra, és rá egy szelet sajt. Mennyei reggeli!
  • Friss saláta, sonka, majonéz és kész is van a klasszikus szendvics, de most toast-tal elkészítve.
  • Tonhalkrémmel: tonhalkonzerv, majonéz és apróra vágott zellerszár, paradicsommal tálalva!
  • Tükörtojás, bacon és saláta szendvicsként két pirítós között! Nem fogod megbánni, ha kipróbálod!
  • Humusszal, avokádókrémmel vagy padlizsánkrémmel – Receptek itt: Dipek és kencék
  • Vagy fogyaszd bármivel, amit egy szelet friss kenyérre és rátennél.
  • Nem csak a pirítóban lehet elkészíteni! Csinálhatod teflon serpenyőben vagy tepsiben is.

Szerző: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...