Fejedelmi desszert: Császármorzsa másként
Egy tartalmas leves után másra nincs is szükség, mint egy finom és laktató desszertre. Ez a császármorzsa pontosan ilyen! Őszre hangoló rumos szilvás raguval ajánljuk.
Császármorzsa a szomszédoktól, osztrák módra:
Hozzávalók a császármorzsához:
20 dkg liszt
4 db tojás (közepes)
2 ek porcukor
csipet só
reszelt citromhéj (ízlés szerint)
1 cs vaníliás cukor
2,5 dl tej
5 dkg mazsola
5 dkg vaj
2-3 ek kristálycukor
A mazsolát áztassuk be annyi rumba, hogy ellepje, majd amikor már kellően felszívta a rumot, tegyük egy szűrőbe, és csepegtessük le. (ízlés szerint rum helyett, langyos vízbe is beáztathatjuk a mazsolát)
A tojásokat válasszuk szét, majd a fehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá.
A tojások sárgáját a porcukorral, és a vaníliás cukorral keverjük habosra, majd állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a tejet.
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd szitáljuk hozzá a cukros-tojásos-tejes keverékhez, adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a mazsolát, és keverjük simára, csomómentesre.
Ezután apránként, keverjük hozzá a keményre felvert tojáshabot, hogy egy sima masszát kapjunk.
Egy nagyobb serpenyőbe melegítsük fel a vajat, majd öntsük bele a masszát, és kezdjük el sütni.
Amikor az alja már szép színt kapott, két keverőlapát segítségével vágjuk nagyobb darabokra, forgassuk át, és süssük tovább.
Ezután sütés közben többször forgassuk át, és közben törjük kisebb darabokra a tésztát. (ízlés szerint hagyhatjuk nagyobb darabokban is, de mi így szeretjük, így kisebbre daraboltam).
Amikor a tészta már szépen megsült, akkor szórjuk meg kristálycukorral, keverjük össze, majd süssük még pár percig, hogy a cukor rákaramellizálódjon.
Hozzávalók a rumos szilvához:
50 dkg szilva (pl. ringló szilva)
3 ek kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
4-5 db szegfűszeg
1 kk őrölt fahéj
0,5 dl rum
1 dl víz
A szilvát vágjuk fel ízlés szerinti cikkekre, majd adjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a szegfűszeget, az őrölt fahéjat, a vizet, és főzzük pár percig.
Ezután adjuk hozzá a rumot, és főzzük még pár percig, de arra figyeljünk, hogy még roppanós maradjon, nehogy túlfőzzük.
Amikor a szilva már kellően megpuhult, vegyük le a tűzről, és hűtsük ki teljesen mielőtt tálalnánk.
Tálalás előtt szedjük tányérra a császármorzsát, ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd kanalazzuk mellé a rumos szilvaragut és úgy kínáljuk.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.com