Fekete retek szirup – a legjobb házi praktika köhögés ellen!
Nagyanyáink, ükanyáink bevált módszere torokfájás esetén a téli retekből készült szirup. Most, hogy orvoshoz csak nagyon indokolt esetben jutunk el és patikába is csak kifejezetten szükség esetén érdemes mennünk, kimondottan jól fog jönni!
Torokfájás, köhögés esetén nem kell mindjárt a torokcukorkáért nyúlni. A fekete retek szirup legalább olyan hatásos, ráadásul teljesen természetesen, könnyen, olcsón előállíthatjuk otthon is. Egy kis ügyeskedés és már búcsú is inthetünk a torokkaparásnak, de nem csak erre jó: epehajtó és az emésztést is javítja!
Október-november folyamán szüretelhető a téli retek, küllemében nagyjából karalábé méretű, kívül fekete színű gumó. Ebben az időszakban bármelyik piacon, de akár szupermarketek polcain is találkozhatunk vele. A fekete retek annyira jó, hogy baktérium- és gombaölő hatása miatt köhögéscsillapító szirupok előállításához is használják. Tegyük mi is ezt, házilag!
**Szükség lesz hozzá: **
- 1 db fekete retekre
- 5 evőkanál barna cukorra (lehet kristálycukor is)
- 3 teáskanál mézre
És néhány konyhai eszközre, úgy, mint kés, kanál, pohár, és hegyes hústű. Első lépésként mossuk meg alaposan a retket, majd vágjuk le a felső részét. Egy kanállal vájjuk ki a belsejének nagyjából kétharmad részét, de hagyjunk körben 1 cm peremet. A megmaradt húsára lefelé készítsünk olyan lyukat a hústűvel, ami teljesen áthalad a gumó alján. Tegyük egy széles szájú pohárba, vagy szűk tálkába, úgy, hogy felborulni ne tudjon később se, majd öntsük bele először a barna cukrot. A maradék helyet töltsük színültig mézzel és fedjük le. Hagyjuk egész éjszakára állni Másnapra készen van a csodatévő torokszirup.
Hol itt a csoda?
A cukor kioldja a retek levét, ami rengeteg A-, C-, E-vitamint, ásványi anyagot, köptető-, és antibakteriális anyagot tartalmaz, majd ezzel együtt lefolyik a pohárba. A méz hasonlóképpen tesz, hozzáadva még a maga jó tulajdonságait is.
Mennyit fogyasszunk?
2 éves kor alatt ne alkalmazzuk, nagyobb gyermekeknek és felnőtteknek pedig naponta 4 alkalommal 1-1 evőkanálnyi javasolt. Alkalmazhatjuk megelőzésként is, ehhez napi egy evőkanállal érdemes ennünk belőle.
Jól záródó tiszta üvegbe töltve, hűtőben tároljuk!