2024.04.23. 08:38:50 5612 229

Felejtsd el a bolti légfrissítőket, válaszd ezeket a természetes megoldásokat
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A különféle kozmetikai és háztartási termékekben található szintetikus illatanyagok illatmolekulái akár káros hatással is lehetnek az emberi egészségre – különösen, ami a bőrt és a légzőszerveket illeti. Ugyanakkor ezek az illatvegyületek olyan állapotok előidézőivé is válhatnak, mint a fejfájás, a légzési nehézségek, asztmás rohamok vagy neurológiai problémák. Mit tehetünk?

Természetes illat Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Természetes illat Fotó:123rf.hu

Hívjuk segítségül a természetes illatok erejét

A stílusosan fenntartható élet szenvedélyes híve Luci – a Luci’s morsels, azaz a Luci morzsái alapító-szerkesztője – megosztott néhány gyorsan, egyszerűen elkészíthető, biztonsággal használható természetes légfrissítő típust követőivel. Tippmegosztásához azt is hozzáfűzte, hogy minden alkalommal örömmel tölti el az újszerű receptekkel való kísérletezés kihívása, amit legtöbbször játékként él meg. Megjegyzi, hogy a hagyományos illatos gyertyák szintetikus illatanyagaitól megfájdult a torka és könnyezett a szeme, ezért – mivel az otthon illatossá tétele fontos volt számára – igyekezett olyan megoldásokat találni, melyek révén megkímélheti magát és szeretteit a kellemetlen hatásoktól.

Egy-egy kiadós főzés után a főzőhelyiség és a környező szobák levegője a legkevésbé sem nevezhető kellemesnek. Éppen ezért majd minden konyhai sütést-főzést követően a lehető legegyszerűbb, egyúttal legkézenfekvőbb módszert alkalmazta: egy vízzel teli edényt helyezett a tűzhelyre, melybe csillagánizst, fahéjrúdakat, rozmaringot és szárított narancsszeleteket helyezett. Et voilà, kész is vagyunk a konyhai szagsemlegesítő főzetünkkel, melyben egészségkárosító összetevőnek hűlt helye sincs. Természetesen kedvünk és aktuális illatelvárásaink szerint helyezhetünk a vízzel teli edényünkbe gyógynövényeket, gyümölcsöket, fűszereket… Luci szerint ez a pofonegyszerű módszer nem csak gyors, hanem hatékony is. Ennek az apró natúrtrükknek pedig pillanatokon belül érezni lehet az orrkényeztető illatát. A fahéjrúd és a citrusfélék illatában egész biztosan nem fogunk csalódni, azonban Luci szerint érdemes kipróbálni az eukaliptusz leveleket és a levendula virágát is.

Martha Stewart légfrissítő tippjei

Martha Stewart is leginkább a természetes légfrissítés megoldásaiban hisz, ezért hivatalos oldalán megosztott néhány házi készítésű légfrissítőt, melyek varázslatosan megtisztítják az otthon levegőjét. Megjegyezte, hogy nem csak a felületek tisztán tartásáról kell gondoskodnunk, hanem a belterek levegőminőségéről is – különösen a szagérzékeny emberek szempontjából fontos erre is figyelmet szentelnünk, és a takarítási rutinunkba fokozatosan beépítenünk a levegő kellemesebbé tételét. A természetes tisztítás egyik elengedhetetlen elemeként alkalmazott ezerarcú ecetet a füst csípős szagának semlegesítésében is segítségül hívhatjuk. Azonban a tűzhelyes ecetpárologtatás (víz és csöppnyi ecet egyvelege) bevethető doh- és főzés utáni szagok megszüntetésére egyaránt. Martha a vodka erejét felületek fertőtlenítése és szagsemlegesítés céljából egyaránt beveti. Elmondása szerint, ha a szagokat egy-egy szövetről úgy kívánjuk eltüntetni, hogy közben az anyag ne károsodjon, akkor permetezzük a vodkát ezekre a felületekre (ruha, ágynemű, kárpit, függöny, szőnyeg esetében ugyanolyan hatékonynak bizonyul).

Légtisztító növények

Az UNICEF ugyancsak kiemelkedően fontosnak tartja a beltéri levegő tisztaságára való odafigyelést. Ehhez természetes megoldásként – egyebek mellett – a levegőtisztító, méreganyag-felszívó, oxigéntermelő, páratartalom-növelő képességgel is rendelkező szobanövények használatát javasolja. A levegőbe permetezett természetes, akár magunk készítette készítmények mellett, arra is felhívja a figyelmet, hogy a szellőztetésre naponta szükséges figyelni, hogy az oxigéndús levegő kellőképpen átjárhassa a lakásokat.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...