Finomságok, akár maradékból is: rakott étel receptek
Elmaradt a bevásárlás? Kevés az idő és mindenki nagyon éhes a családban? Netán van egy kicsi maradék ebből, meg van egy kicsi abból is, de külön-külön már túl kevés lenne? Vagy még nem vagy egy konyhatündér, és valami gyors, egyszerű és finom étekkel szeretnéd elvarázsolni a párodat? Hát, erre találták ki a rakott ételeket! Lehet húsos, tésztás, zöldséges, sőt édes is. Nálatok mi a nagy kedvenc?
Ha rakott ételekről esik szó, általában mindenkinek a rakott krumpli, rakott káposzta, rakott palacsinta jut az eszébe. Nem kérdőjelezzük meg ezek „mindenhatóságát”, de most egy picit más vizekre eveznénk.
Ha van idő, bevásároltál és valami különlegesre vágysz
Fűszeres rakott zöldségek
Amit vegyél:
- kínai kel: ebből 12 levél kell
- sárgaborsó, 2 dl jó lesz
- sárgarépa, 5 db kisebb fajta
- cukkíni, összesen 1 db
- paprika, paradicsom, szintén 1-1 db
- krumpliból 3 kell majd
- néhány rózsa karfiol
- gombából 12 db
- 1 db tojás
- fokhagyma, 3 gerezddel
- hagyma, abból elég 1 db
- gyömbérből 2 cm, szigorúan reszelve
- 3 dl tejföl
- Olaj
- Szezámmag
- só
- szerecsendió, egy kiskanállal
- kurkumából ugyanígy, de ezt curryvel is helyettesítheted
- finom, füstölt trappistából 15 dkg, reszeld le
Így csináld:
A sárgaborsót előző este be kell áztatni, másnap kb. negyed óráig sós vízben megfőzzük. A megfelelő mennyiségű kínai kelt szintén sós vízben főzöm, kb. 5 percig. A maradék zöldséget megmosom, megpucolom és 1-2 centis darabkákra vagdosom.
A hagymát megpárolom az olajon, majd rádobom a felkockázott zöldségeket (kivéve a krumplit, a cukkinit és a kelt!), illetve a gyömbért, a fokhagymát. Mindezt fűszerezem a sóval, szerecsendióval, curryvel/kurkumával. 10 percig párolom, majd mehet hozzá a burgonya. Újabb 5 perc párolás után következik a cukkíni. A fedőt leveszem az edényről, és hagyom, hogy a zöldségkeverék leve elpárologjon.
Közben a sütőt előmelegítem 190 fokra, egy tepsit pedig kiolajozok, illetve a tojásból és a tejfölből öntetet készítek.
A „kikent” tepsi aljára jöhet 4 levél kínai kel, erre jön a zöldség fele, a reszelt sajt és az öntet harmada. Aztán következik még egy réteg ugyanígy: kel, zöldség, sajt, öntet. Az egészet betakarom a maradék 4 levél kellel, majd ráöntöm a maradék öntetet, reszelt sajtot. A tetejére jöhet a szezámmag.
Összesütöm és már tálalható is!
Gyorsan valamit
Rakott tészta
A rakott tésztákban az a jó, hogy bármilyen húsos maradékból (pörölt, csirkemell) és egy kis tésztából, villámgyorsan elkészülnek.
Hozzávalók (ha nagy a család, akár 6 főre is):
- 60 dkg darált hús
- 50 dkg rövid csőtészta (de szinte bármilyen, kifőzésre szánt tészta megteszi)
- 20 dkg spenót
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 tojás
- 10 dkg vaj
- 3 evőkanál olaj
- 4 dl tejföl
- 1 fej vöröshagyma
- 15 dkg reszelt sajt
Így készítheted el: A tésztát megfőzzük. A hagymát, fokhagymát megpucoljuk, apró darabokra vágjuk. A spenótot szintén megtisztítjuk, majd kis darabokra tépkedjük. A hagymát megpirítjuk az olajon, a húst rátesszük és szintén megpirítjuk. Sóval, borssal ízesítjük, majd a fokhagymát is beletesszük és nagyjából negyed óráig pároljuk. Most jöhet a spenót. Ha a zöld levelek összeestek, levesszük a tűzről és hagyjuk hűlni a keveréket.
A tojást, tejfölt, vajat összekeverjük, majd ez és a spenótos husi mehet a tésztára. Szépen összedolgozzuk a 3 összetevőt, és egy hőálló tálba halmozzuk, a tetejét megszórjuk a reszelt sajttal. Gyorsan a már 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és addig sütjük, amíg a teteje szépen megpirul.
Amikor a szikkadt kifli, zsemle újra életre kel
Máglyarakás
Ami kell hozzá:
- 8-9 db szikkadt kifli, vagy zsemle
- Fél liter tej
- 20 dkg cukor
- 4 db tojás
- 3-4 evőkanál baracklekvár (de ha csak másfajta van otthon, megteszi az is)
- Kevéske dió
- 50 dkg alma
- 2 csomag vaníliás cukor
Így készítheted el:
A tejet a vaníliás cukorral és a 4 tojás sárgájával jól összekeverjük, majd a már előzőleg felkarikázott kiflire öntjük.
Az almát megmossuk, meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk. Egy tepsit kivajazunk, az aljára teszünk egy adagot az „ázott” kifliből, erre pedig almát pakolunk. Lehet egy rétegben is, de mutatósabb az „egy sor kifli-egy sor alma” kombináció. De a tetejére alma kerüljön. A „legfelső” szintre jöhet a dió.
A tojásfehérjét habbá verjük, majd beletesszük a lekvárt és a cukrot. Ezt a masszát az egész „rakás” tetejére tesszük, szépen elsimítjuk, majd sütőben aranybarnára sütjük.
Ugye, hogy nem lehet elrontani? :)
Forrás: a recepteket a mindmegette.hu-ról gyűjtöttük