Főételnek beillő levesek: Mexikói leves tacoval vagy sütőtökkel
Két egymáshoz nagyon hasonló leves a mexikói ízvilág kedvelőinek, de a húsmentesen étkezők se görgessenek tovább, hiszen a darált hús helyett az egyikbe bizony egy nagyon vitamindús zöldség kerül majd! Azt is megkockáztatom, hogy a sütőtökös íze még gazdagabb is lesz.
Tudsz házi tortilla lapot sütni? Hajtsd negyedbe! Nem tudsz? Kapj le a polcról egy zacskó tortilla chipset! Bevallom, ez volt a munka könnyebbik része, de természetesen a vacsorához szükséges levest sem lesz ördöngösség létrehozni. Ha esztek húst, próbáljátok ki mindkettő verziót, hogy megtalálhassátok kedvenc mexikói leveseteket.
Taco leves
Hozzávalók:
fél kg darált sertés- vagy marhahús
1 fej vöröshagyma, apróra vágva
3 gerezd fokhagyma
1 jalapeno, apróra vágva
800 ml paradicsomszósz
chili ízlés szerint
1 liter alaplé
2 konzerv bab
1 konzerv kukorica
só és mexikói fűszerek
Elkészítés:
Melegítsünk fel egy kevés olajat egy magas falú serpenyőben, majd adjuk hozzá a darálthúst és a hagymát, és gyakori kevergetés közben főzzük 6-8 percig.
Keverjük hozzá a serpenyő tartalmához a fokhagymát és a jalapenot, és főzzük további 2 percen át az egészet.
Ezután mehet bele a paradicsompüré, a fűszerek, a chili, az alaplé, a kukorica és a bab. Az egészet forraljuk össze, majd alacsonyabb lángon pároljuk a levest körülbelül 20 percig, hogy a felesleges folyadék elpárologhasson. Csak a legvégén tegyük bele a sót.
Sütőtökös chili leves
Hozzávalók:
1 ek. olívaolaj
1 fej vöröshagyma, apróra vágva
1 piros kaliforniai paprika, apróra vágva
3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 és fél ek. chilipor
2 tk. őrölt kömény
1-1 tk. só és bors
fél tk. őrölt fahéj
800 ml sűrített paradicsom
2 konzerv bab
450 gr sütőtök püré
2 és fél cs. zöldségalaplé
Elkészítés:
Egy magas falú serpenyőben melegítsük fel az olajat közepes lángon, majd adjuk hozzá a hagymát és a kaliforniai paprikát. Folytonos keverés közben főzzük bő 10 percig, azután keverjük hozzá a fokhagymát, a köményt, a chilit, 1 sót, a borsot és a fahéjat.
Miután kevertünk rajta egyet, tegyük bele a paradicsompürét, a babot, a sütőtökpürét és a zöldség alaplét. Forraljuk össze, majd közepesen alacsony lángon lefedve, de időnként átkeverve főzzük körülbelül 20 percig. A levest végül sóval és borssal fűszerezzük.
Mindkét leveshez tálalhatunk tejfölt, reszelt cheddar sajtot, avokádót, pirított tökmaggot, vagy avokádót.