Fogyassz bátran (jó) szénhidrátot!
Manapság sokan gondolják, hogy a szénhidrátok elhagyásával, többet tehetnek az egészségük megőrzése érdekében. Pedig a (finomítatlan) szénhidrát nélkülözhetetlen a szervezetünk számára. Összeszedtünk pár információt arról, miért érdemes szénhidrátot fogyasztanunk.
Hangulatjavító és energianövelő
A szervezetünk szerotonin szintje, a szénhidrátok hatására növekszik. A szerotonin, ami lényegében neurotranszmitter, felelős a jó hangulatunkért. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy az egészséges szénhidrátok elhagyásával veszélyeztetjük a mentális egészségünket. Hiszen a szénhidrát az agyunk fő energiaforrása. Fontos megemlíteni, hogy az állóképességünk hanyatlása is előfordulhat, ugyanis a szénhidrátok elhagyásával az energiaszintünk határozottan csökken, a sejtjeink működése kimondottan lelassul, amitől sokkal gyengébbekké válhatunk, ami a napi munkavégzést és a koncentráló képességünket megzavarhatja.
Gyomorra és étvágyra gyakorolt hatása
Fogyás szempontjából sokan egyből a szénhidrátot vonják meg maguktól, azonban lényeges beszélni róla, hogy elhagyásával egyidejűleg valóban vesztünk a súlyunkból, viszont ez nem zsír veszteséget jelent, hanem csak vizet. A testünkben a szénhidrátok glikogén formájában raktározódnak el a májban és az izmokban, ezek tárolására pedig vízre van szükség. Amint nem kap a szervezet megfelelő mennyiségű szénhidrátot, akkor ezekből a raktárakból (máj, izom) kezdi el felhasználni és ez eredményezi a vízveszteséget.
Tudjuk, hogy a feldolgozott szénhidrátok a vércukorszintünket folyamatosan változtatják, hol kimagaslóan magasak ezek az értékek, hol pedig alacsonyak. Viszont, ha csak rostdús és teljes kiőrlésű gabonaféléket eszünk, akkor az nem dobálja a vércukorszintünket és normál szintre tereli az étvágyunkat. A szénhidrátmentes étkezés nem biztosítja az optimális rostbevitelt, amely emésztési rendellenességhez is vezethet (pl. székrekedés).
Forrás: medibon.hu