Forralt bor itthon és máshol: a legjobb receptek egy helyen!
Itt a hideg, jön az advent, párásodnak az ablakok, fáznak a lábujjak, bújnak hozzánk a puha paplanok. Esti lazításnak, közösségi kerti partihoz, vagy akár bent a melegben egy jó film vagy társas mellé, mi mást fogyaszthatnánk ilyenkor… mint forralt bort!
Forralt bor szezon van, ami egyben azt is jelenti, hogy lassan megjelennek a karácsonyi vásárokban a gőzölgő, kellemes illatot árasztó, forró italok, hogy kiolvasszanak nézelődés közben. De otthon is könnyedén elkészíthetjük, így reális áron, a saját ízlésünkre szabva lazíthatunk egy pohár forró, fűszeres nedű mellett. Termoszban pedig akár magunkkal is vihetjük kinti szórakozáshoz.
Az ideális vendégváró
Előre is elkészítheted, hiszen csak rá kell melegítened ahhoz, hogy frissen tudd kínálni az hidegből érkezőknek. Használhatsz alapjául minőségi borokat, de az olcsóbb borokból is finom ital készíthető. Sőt, nem csak bort, de cidert, almabort és alkoholmentes változathoz ribizlilét is használhatsz kiindulásként. Az édesítése szintén személyre szabható – a méz és cukor mellett akár édesítős változat is készülhet, ha éppen arra van igény.
Glühwein
Alapja:
- 7 dl vörösbor
- 2 rúd fahéj
- szegfűszeg
- 2 evőkanál méz (vagy fél csésze cukor)
- 1 pohár víz
- 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 darab narancs
Szeleteld fel a narancsot, majd szúrd bele a szegfűszegeket, szeletenként kb. kettő darabot. Forrald össze a mézet és a fűszereket egy kis pohár vízzel, majd öntsd fel a borral. Melegítsd egészen a forrás határáig, de mielőtt forrni kezdene, húzd le a tűzhelyről. Ha később kínálod, érdemes melegítsd fel jól előtte, kihűlve nem az igazi.
Egyszerű forralt bor
A következőket szerezd be hozzá:
- 1 üveg vörösbor
- 3 dl víz
- 7 evőkanál kristálycukor
- 6-7 szem szegfűszeg
- 1 rúd fahéj
- 4 szelet citromkarika
Kezdd főzni a cukrot a vízzel, borral, cukorral és a fűszerekkel, majd mikor már felhevült, tedd bele a citromkarikákat is. Mielőtt felforrna zárd le. Más fűszerekkel is elkészítheted, de a szegfűszeg, a fahéj és a citrom vagy narancs ne maradjon ki. Ízletes lehet még a vaníliától, kardamomtól és szerecsendiótól, kristálycukor helyett pedig mézzel is édesítheted.
Glögg – csak óvatosan, erős!
Kelleni fog:
- 1 üveg vörösbor
- 5 dl brandy, vagy minőségi vodka
- kardamom magok (kb. 10 db)
- 1 rúd fahéj
- fél narancs reszelt héja
- 15 dkg cukor
- szegfűszeg
- fél csésze mazsola
- néhány darab aszalt füge
Öntsd össze a hozzávalókat és kezd el melegíteni. Kislángon, alacsony hőmérsékleten melegítsd kitartóan, körülbelül háromnegyed órán át, de figyelj rá, hogy ne kezdjen forrni. Kínálj mellé teasüteményt, vagy házi kekszet, mert ezek száraz állaguk miatt jól felszívják a bort, de figyelmeztesd rá a vendégeket, hogy a glögg jelentősen erősebb, mint egy egyszerű forralt bor!
Hidegen is mennyei
Ha a kinti program bent folytatódik, a fűtéstől meleg lakásban már nem biztos, hogy olyan jól esik a forró ital. Megfeledkezni azonban nem kell róla! Légy előrelátó és egy adagot tegyél a hűtőbe is. Behűtve igazi zamatos frissítő. Azt viszont ne felejtsd el, hogy hűtés előtt érdemes leszűrni.