2024.10.27. 15:35:57 6552 223

Gasztro „kvíz” – tedd próbára magad!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Rajongással nézed a különböző gasztroműsorokat, de van néhány olyan szakszó, eljárás, vagy ritkábban használt hozzávaló, amely hallatán még neked is felszökik a szemöldököd? Összeszedtünk párat ezek közül, teszteld magad, hányat ismersz!

Krumpli gratin Fotó:123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Krumpli gratin Fotó:123rf.com

Marinád

Folyékony páclé, amelybe az ételeket, legfőképpen a különböző húsokat elkészítés előtt beáztatjuk. Ezzel ízesebbé és omlósabbá tehetjük őket. Utóbbiban azért játszik szerepet a marinálás, mert segítségével megkezdődik a lebontási folyamat. Arra azonban figyelni kell, hogy meddig hagyjuk őket a savas pácban, nehogy a hús megkeményedjen. A halakat csak rövid ideig, max. 30 percig, a csirkehúst max. 2 óráig, a marha- és sertéshúst viszont hosszabban, akár 6-12 órán át kell pácolni.

Gratinírozás

Csőben sütést jelent. Amikor egy alacsony oldalfalú (tűzálló) edényben rétegesen felhalmozzuk a nyers, vagy előfőzött hozzávalókat, majd sajttal, zsemlemorzsával megszórjuk, mártással, tojással, tejföllel, vajjal leöntjük és magas hőfokon összesütjük. A gratin szó francia eredetű: felső réteget jelent. A társadalom felső rétegére is utal. Az étel alapanyaga bármi lehet: zöldségféle, hús, hal, tészta is akár.

Polenta

Esetleg úgy beugrik, hogy puliszka? Merthogy ugyanaz a kettő! A lisztérzékenyek egyik favoritja lehet, hagyományosan kukoricalisztből készül, de kukoricadarából is megfőzhető. Magas rosttartalmú, gluténmentes étel.

Chimichurri

Egyfajta nyers szósz, amelyet főzéshez, illetve grillezett húsok ízesítőjeként használnak. Eredetileg az argentin, uruguayi, paraguayi és brazil konyhákban népszerű, de egyre inkább kezd elterjedni szélesebb körben is. Zöld és piros változatban kapható a tradicionális különlegesség.

Ratatouille

Vagyis francia lecsó. Hmm Istenien hangzik! Ez egy padlizsánból, és más zöldségekből készülő hagyományos francia egytálétel. Provence vidékéről származik, különösen Nizzában készítik előszeretettel. Mennyien finom, szaftos eledel, amelyről rengeteg receptet lehet találni az interneten. Így akár, ha van kedved próbáld ki most hétvégén! Jó étvágyat!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Vége a fájdalomnak – így szabadulhatsz meg a benőtt körömtől

Kevés kellemetlenebb apróság van annál, mint amikor a lábujj körme – legtöbbször a nagylábujjé – benő a bőrbe. Az egyszerű mozgást, cipőviselést, sőt néha még az alvást is megkeserítheti. Sokan hajlamosak halogatni a megoldást, pedig a benőtt köröm kezelhető, és néhány jó szokással akár megelőzhető is.

Mosás tippek kezdőknek és haladóknak(X)

A mosás a háztartásban alapvető rutin. Sokan mégsem gondolnak bele, hogy mennyire sok tényező befolyásolja a végeredményt. A rosszul megválasztott program, a túl sok mosószer vagy a helytelen szárítás nemcsak a ruháinkat teheti tönkre, de feleslegesen terheli a pénztárcánkat és a környezetet is. Cikkünk kezdőknek és haladóknak egyaránt hasznos mosási tippeket kínál, hogy a ruhák tovább maradjanak újszerűek, és a folyamat is hatékonyabbá váljon.

A sportteljesítményre is hatással van a nagy meleg és a magas páratartalom

A magas hőmérséklet és páratartalom hatással van a szervezet hőháztartására, ami különböző mechanizmusokon keresztül befolyásolja az erőkifejtést, az állóképességet és a koncentrációt is. Nagy melegben a szervezet saját védelmét helyezi az első helyre, így óhatatlanul csökken a fizikai teljesítmény. Ezért, bár a nyár kiváló időszak a szabadtéri sportolásra, kulcsfontosságú a test hőháztartásának védelme, a megfelelő hidratálás, a túlterhelés elkerülése, valamint a napvédelem – mondja dr. Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének tanszékvezetője.